Ciasto Góra lodowa -przepis zmodyfikowany-upiekłam to ciasto na urodziny

Ciasto upiekłam ze sprawdzonego przepisu z mojego bloga link znajdziecie tutaj klik

przepis na budyń

3 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe

2 żółtka

2 łyżki mąki pszennej lub tortowej

3/4 cukru  kryształu

250 g masła

przygotowanie

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier. Tą część mleka zagotujemy i dodamy mieszankę z budyniem cały czas mieszając aż będzie gęsty, mieszamy żeby się budyń nie przypalił. Tu mamy składniki mieszanki. budyniowej. Do następnego garnka wlewamy pozostałe mleko dodajemy budynie, żółtka, mąkę. Jak budyń się ugotuje to czekamy aż będzie zimny. Gdy budyń już ostygnie pierwsze ucieramy masło i dodajemy małymi porcjami budyń.

Teraz ciasto przekroić na 2 blaty, masę budyniową podzielić na 2 części. Pierwszą połowę masy wyłożyć na na 1 ciasto, przyłożyć 2 ciastem, a na to 2 część masy budyniowej .

Teraz potrzebna nam jest 1 paczka biszkoptów, biszkopty przekroić na pół i  rzędami układamy po 4 połówki w rzędzie ,tak jak widzieliście na zdjęciu .

Teraz czas na polewę.

składniki

2oo g masła

o,5 szklanki wody

0,5 szklanki cukru

2 szklanki mleka w proszku

1 łyżka mleka nie pełna mleka w proszku

1 łyżka kakao

przygotowanie

masło, wode, cukier kryształ zagotować – jak się roztopi zdjąć  z ognia i dodać mleko w proszku i wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao, a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku i wymieszać.

Tutaj mała uwaga mi wyszła trochę za gęsta więc wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki wody, czy  odrobina więcej, podgrzać na palniku. Pierwsze polewamy biszkopty jasną masą ,a potem ciemną ,tak aby wyszedł wzorek i dać do lodówki aby ciasto się   przegryzło.

 

 

 

9 myśli w temacie “Ciasto Góra lodowa -przepis zmodyfikowany-upiekłam to ciasto na urodziny

Dodaj komentarz

Księga Myśli

Cytaty, cytaty w formie graficznej, myśli, sentencje, aforyzmy, książki, ciekawostki. Daj się zainspirować.

brunetkawkuchni

ciasta, ciasteczka i inne przyjemności...