Ciasto upiekłam ze sprawdzonego przepisu z mojego bloga link znajdziecie tutaj klik
przepis na budyń
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej lub tortowej
3/4 cukru kryształu
250 g masła
przygotowanie
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier. Tą część mleka zagotujemy i dodamy mieszankę z budyniem cały czas mieszając aż będzie gęsty, mieszamy żeby się budyń nie przypalił. Tu mamy składniki mieszanki. budyniowej. Do następnego garnka wlewamy pozostałe mleko dodajemy budynie, żółtka, mąkę. Jak budyń się ugotuje to czekamy aż będzie zimny. Gdy budyń już ostygnie pierwsze ucieramy masło i dodajemy małymi porcjami budyń.
Teraz ciasto przekroić na 2 blaty, masę budyniową podzielić na 2 części. Pierwszą połowę masy wyłożyć na na 1 ciasto, przyłożyć 2 ciastem, a na to 2 część masy budyniowej .
Teraz potrzebna nam jest 1 paczka biszkoptów, biszkopty przekroić na pół i rzędami układamy po 4 połówki w rzędzie ,tak jak widzieliście na zdjęciu .
Teraz czas na polewę.
składniki
2oo g masła
o,5 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka mleka nie pełna mleka w proszku
1 łyżka kakao
przygotowanie
masło, wode, cukier kryształ zagotować – jak się roztopi zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku i wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao, a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku i wymieszać.
Tutaj mała uwaga mi wyszła trochę za gęsta więc wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki wody, czy odrobina więcej, podgrzać na palniku. Pierwsze polewamy biszkopty jasną masą ,a potem ciemną ,tak aby wyszedł wzorek i dać do lodówki aby ciasto się przegryzło.
Smacznie wygląda 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Na środę muszę upiec kilka ciast. Myślę, że „góra lodowa” znajdzie się wśród słodkich wypieków. Pięknie wygląda, a jej przygotowanie nie jest specjalnie czasochłonne:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dorotka pyszne ciasto ale słodkie ,to od razu ci mówię ,ale wart .Piekłam je pierwszy raz .
PolubieniePolubienie
Uwielbiam to ciacho!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
JA też polubiłam ,ale jak na pierwszy raz jest ok tylko polewa wydaje mi się za słodka
PolubieniePolubienie
Ciacho pierwsza klasa,robiłam bardzo dawno,pyszne jest 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Masz rację pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Mogła bym zjeść całe ciasto, tak smakowicie się prezentuje.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Małgosiu polecam
PolubieniePolubienie