Popapraniec- ciasto które pewnie wielu z was zna

Miałam okazje upiec to ciasto i polecam wam  jest takie w sam raz, nie za słodkie .

składniki

8 jajka

1 szklanka mąki

1/2 szklanka oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru kryształu

1/2 szklanka kokosu

1/2  szklanka maku suchego

2 łyżki kopiate kakao

krem

3 budynie smietankowe

0,80 l mleka

6  łyżek cukru

1 cała 1/2 kostki masła lub margaryny

przygotowanie

Ubić białka z cukrem kryształem, potem dodać żółtka i resztę składników – olej  i mąkę i proszek do pieczenia, dzielimy ciasto do na 3 części.

Do jednej wsypać kokos, do drugiej mak a do ostatniej kakao i w każdej wymieszać. Nakładamy na dużą blaszkę łyżkami z jednej miseczki połowę ciasta potem z drugiej i następnej ,robimy tak aż do wykończenia składników.Pieczemy w piekarniku 180 stopni

krem

Część mleka zagotować z cukrem, a resztę rozmieszać z budyniem i gdy mleko się zagotuje wlewamy budynie mieszamy trzepaczką aby się nie przypaliło i odstawiamy jak już jest gęsty, czekamy aż będzie zimny. Potem masło ucieramy i dodajemy zimny budyń ucieramy powoli i nie za długo żeby nie zrobiła się masa serowa.

Przecinamy ciasto na 2 części smarujemy 3/4 masy, nakładamy 2 ciasto i smarujemy dżemem ja miałam wiśniowy a na to resztę masy ,na koniec polewa i posypujemy migdałami.

 

 

 

 

20 komentarzy Dodaj własny

  1. Domowo i smakowicie

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      A dziękuje i polecam

      Polubienie

  2. Ania pisze:

    Znam i bardzo lubię 🙂 Dawno już nie robiłam 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Ja je dopiero poznałam jakie jest w smaku a słyszałam że jest przepyszne i potwierdzam

      Polubienie

  3. Dorota pisze:

    Nie znam tego ciasta, ale bardzo chętnie bym spróbowała.
    Tereniu, w składnikach kremu musisz dopisać – 6 łyżek – cukru pewnie:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotka gapa ze mnie ,dzięki że zauważyłaś tak chodzi o 6 łyżek cukru kryształu pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  4. marcepanowy kącik pisze:

    Nie słyszałam o tym cieście, może znałam pod inną nazwą 🙂 Pychota.

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Ja Małgosiu poznałam je pod tą nazwą ,ale to fakt że jest przepyszne pozdrawiam

      Polubienie

  5. Nie znam. dzięki za przepis

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Kasiu nie ma za co i polecam

      Polubienie

  6. Nela pisze:

    A ile piec w piekarniku? Bo nie jest napisane?

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Ok 45 min , ale każdy piekarnik piecze inaczej

      Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje i polecam

      Polubienie

  7. Ciasta nie znałam, ale dzięki Twojemu wpisowi z pewnością znajdzie się na moim talerzu.

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje i szczerze polecam

      Polubienie

  8. Nie znam tego ciasta, ale sklad brzmi smacznie. No i ta wesola nazwa, musze kiedys upiec 🙂

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Polecam bo jest bardzo smaczne pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  9. Ewa pisze:

    Znam to ciasto tylko z nazwy. Jeszcze nie miałam przyjemności go piec. Chciałabym to kiedyś zmienic;):)

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      To polecam upiec przy okazji

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s