Łopatka wieprzowa zapiekana z warzywami

600dag – 1kg  łopatki wieprzowej ( wg upodobań )

1 puszka pomidorów krojonych

1 papryka

1 cebula

kilka ogórków kiszonych

przyprawy: papryka, czosnek, sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego

olej lub oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

W misce łączymy pokrojone wcześniej warzywa:  pomidory, papryke, cebulę, ogórki. Doprawiamy.  Łopatkę nacinamy w kratkę, polewamy oliwą i doprawiamy wmasowując przyprawy w mięso. Tak przygotowaną łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pomiędzy kratkę wykładamy przygotowane warzywa.

Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym piekarniku ok godziny, półtorej.

Podajemy z ziemniakami i surówką

 

2 komentarze Dodaj własny

  1. Magda pisze:

    Fajne danie na jesień i pierwsze chłody 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dokładnie tak Magda pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s