ciasto kawosz-dla smakoszy kawy

składniki biszkoptu

6 jajek

1 szklanka cukru kryształu

1 szklanka mąki Basia

2 lyżki ciemnego kakao

szczypta soli

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

krem

3 budynie waniliowe

6 łyzek cukru krysztalu

800 ml mleka

3 łyżki kawy mielonej kawy

1 kostka masła

dodatkowo

100ml naparu kawy rozpuszczalnej

dżem truskawkowy lub śliwkowy

przygotowanie

biszkopt upiec w blaszce 24 x 24 (tu akurat mój błąd bo upiekłam w dużej blaszce i ciasto nie jest za wysokie ale kulinarne pomyłki się zdarzają )

Jajka rozdzielamy osobno żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli dodając cukier a potem żółtka, na końcu mąka i kakao, proszek do pieczenia mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki  .pieczemy w piekarniku ok 25 minut 180 st

krem kawowy

kawę drobno zmieloną na pyłek zalej 50 ml wrzątku i odstawić .

Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka, a pozostałą część zagotować z cukrem, jak mleko się zagotuje wlewamy masę budyniową i mieszamy aby się nie przypaliło aż będzie gęsty i odstawiamy i czekamy aż będzie zimny.

Masło zmiksować i dodawać zimny budyń a na samym końcu włożyć gęste zaparzone fusy z kawy i masę mamy gotową.Teraz  biszkopt przekroić na 2 części i skropić 1/2 naparu kawy rozpuszczalnej potem smarujemy dżemem i dajemy cześć masy ,troszkę zostawiamy na wierzch ciasta .Nakładamy 2gi biszkopt i znów  nasączamy i smarujemy resztą kremu i posypać kakao .Lub dekorować wedle uznania . Ciasto upiekłam akurat na jutrzejsze urodziny

 

Reklamy

18 thoughts on “ciasto kawosz-dla smakoszy kawy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s