Ciasto bardzo fajnie się robi bo nie potrzeba do tego wagi kuchennej. Wersje drugą tego ciasta można piec na dużej blaszce tu macie link klik jest przekładane masą. Tą wersje ciasta pieczemy w wąskiej wysokiej blaszce o wymiarach 34 x 10 .
podaje składniki jeszcze raz mimo że są na blogu
1 margaryna
6 łyżek oleju
6 jajek
2 szklanki mąki wrocławskiej
1 1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczeni
2 łyżki mąki
2 łyżki maku
2 łyżki kakaa ciemnego
przygotowanie
Margarynę utrzeć z jedną szklanką cukru, dodając po 1 żółtku, następnie dodajemy 6 łyżek oleju i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki miksujemy. Z białek ubijamy pianę na sztywno, jak będzie sztywna dodać pozostały cukier czyli 1/2 szklanki i miksować.,pianę dodajemy do pozostałej masy i wymieszać łyżką na jednolitą masę .
Ciasto dzielimy na 3 części do miseczek
1 części dodajemy mak i mieszamy
2 części mąkę i wymieszać
3 dodać kakao wymieszać
Teraz jak już mamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masy.
Pierwsze wykładamy masę makową równiutko, po czym wzdłuż przez środek robimy taki rowek .
Do tego rowka łyżkami kładziemy masę z kakaem, potem wyrównujemy wierzch ciasta i znowu robimy łyżką przez środek rowek i kładziemy masę jasną i wyrównujemy .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st .
Mak suchy?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tak dorotka suchy
PolubieniePolubienie
Ale super wygląda to ciasto, piękne fale 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie tak ,ciasta nadaje się nawet babkę na Wielkanoc upiec
PolubieniePolubienie
Jak pięknie wygląda!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Szczególnie te wzorki
PolubieniePolubienie
Pięknie się prezentuje u Ciebie Teresko 🙂 Pyszna jest 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Asiu
PolubieniePolubienie
Wyglada supeer! Aż chce się zjeść więcej niż kawałeczek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje i polecam
PolubieniePolubienie
Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciasta, cudowne 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Przepisuje zeszyt mamy ii piekę ciasta
PolubieniePolubienie