Stary przepis, a takie pyszne ciasto że szybko znika, pamiętam dawniej dawaliśmy z mamą gruszki .ja nieco zmieniłam użyłam 2 rodzaje owoców sezonowych .
ciasto
1 kostka masła,
6 jajek,
1 szklanka cukru pudru,
2 szklanki mąki Basia
cukier waniliowy
olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia \owoce z kompotu lub świeże
krem
1 kostka masła ,
pół litra mleka, pół szklanki cukru kryształu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki wrocławskiej cukier waniliowy
polewa
1/2 margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
przygotowanie ciasta blaszka duża 33 x 26
Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku ucierając potem dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę do pieczenia. Gdy dodajemy mąkę to już mieszamy wszystko łyżką, a potem dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dajemy kakao i 2 łyżki wody. Pierwsze kładziemy cześć jasną na 2 częsc z kakao i owoce ja dałam maliny i pieczemy 45 minut 18o st
krem
Z mleka ugotować budyń, w jednej części rozmieszać mąkę, Cukier zagotować z mlekiem
Mleko jak się zagotuje to wlewamy następną część mleka .i mieszamy trzepaczką aż będzie gęsty, potem studzimy aż będzie zimny. Margarynę lub masło ucieramy i dodajemy zimny budyń powoli ucierając i nie za długo żeby nie zrobiła się masa serowa. Gdy masa gotowa można dać owoce lub nie dawać wcale. Ja dla urozmaicenia dodałam borówki i wymieszałam z masą, masę nałożyłam na upieczone ciasto. Nawet gdy masa wam się zrobi taka serowa to i tak polewa wam to zamaskuje i tego i tak nie czuć ,
polewa
Wszystkie skladniki dajemy do jednego rondelka i mieszamy na małym gazie aż się roztopi i będzie jednolita polewa i dajemy na masę posypujemy na koniec kokosem
Nigdy go nie robiłam 😲
PolubieniePolubienie
Zuzia polecam robiłam go zawsze z mamą dawałam gruszki ,czasy komuny ,teraz mam rodzinę przepisuje zeszyt mamy tutaj więc jeszcze będą starsze ciasta .Teraz sama go piekę i żałuje że tak późno
PolubieniePolubienie
Jak dawno nie pieklam tego ciasta. Narobilas mi checi 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam te stare przepisy ciast
PolubieniePolubienie