składniki
45 dag mąki tortowej
5 dag masła
2 łyżki miodu kopiate łyżki
1 jajko
2 łyżki śmietany
wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagniatamy ciasto dzieląc na 3 części i upiec placki na małej blaszce kwadratowej
30 min jeden placek się piecze w piekarniku
masa
0,5 litra mleka
15 dag cukru kryształu
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczannej
kostka masła
olejek waniliowy
Mąke pszenną i ziemniaczaną rozmieszać z połową mleka. pozostale mleko zagotować z cukrem i wlać mąkę rozprowadzoną z mlekiem i mieszać aby się grudki nie zrobiły i nie przypaliło aż budyń będzie gęsty.
odstawiamy aż ostygnie.
Teraz ucieramy masło i dodajemy zimny budyń
Tą masą przekładamy ciasta które po upieczeniu są twarde ale takie mają być, dopiero po przełożeniu masą po 5 dniach , ciasto przesiąknie masę będzie się bardzo dobrze kroić na kawałki.
na ciasto można polać polewą lub wystarczy posypać cukrem pudrem
Nie słyszałam o nim, ale wygląda wyśmienicie 🙂
PolubieniePolubienie
Polecam Marta
PolubieniePolubienie
Martuś dziś 7 dzień a ciasto coraz pyszniejsze więc ma swoje zalety moja szwagierka piekła go na święta jako piernik , i też był pyszny polecam
PolubieniePolubienie
Nie wiem czy takie samo, ale bardzo podobne robi moja Teściowa. W jej cieście są też rodzynki 🙂
PolubieniePolubienie
JA Aniu ten przepis dostałam od Teściowej a ciasta dawno nie piekłam fakt jest bardzo smaczne ,tylko ma tą zaletę że trzeba go piec wcześniej ,ja go miałam w starym zeszycie ten przepis ,po 3 dniach sprawdzałam ale ciasto jeszcze było twardawe ,dopiero po 5 jest pyszne miękkie ja akurat mam bez rodzynek taki przepis , moja szwagierka ,też go nieraz piecze i zawsze się udaje pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Nie ma szans, by czekać 5 dni, aż ciasto zmięknie:)
PolubieniePolubienie
Polecam Dorotka
PolubieniePolubienie
Bardzo podobne do miodownika, tam też kruche blaty przełożone są masą budyniową. Jeśli smakuje równie dobrze, to z chęcią bym zjadła kawałeczek 🙂
PolubieniePolubienie
Polecam i jeszcze mi zostało więc częstuj się i im dłużej tym lepszy pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ale smakowicie wygląda… aż ślinka cieknie!
PolubieniePolubienie
To proszę się częstować ,fakt smaczne jest po tylu dniach oczekiwania na efekt
PolubieniePolubienie
Sybirak, piekna nazwa. Bardzo lubie takie przepisy. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Edytko polecam pozdrawiam
PolubieniePolubienie