Sybirak -przepis na to ciasto dostałam bardzo dawno od rodzinki

dnia

składniki
45 dag mąki tortowej

5 dag masła

2 łyżki miodu kopiate łyżki
1 jajko
2 łyżki śmietany

wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagniatamy ciasto dzieląc na 3 części i upiec placki na małej blaszce kwadratowej

30 min jeden placek się piecze w piekarniku

masa

0,5 litra mleka
15 dag cukru kryształu

2 łyżki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczannej

kostka masła
olejek waniliowy

Mąke pszenną i ziemniaczaną rozmieszać z połową mleka. pozostale mleko zagotować z cukrem i wlać mąkę rozprowadzoną z mlekiem i mieszać aby się grudki nie zrobiły i nie przypaliło aż budyń będzie gęsty.

odstawiamy aż ostygnie.

Teraz ucieramy masło i dodajemy zimny budyń

Tą masą przekładamy ciasta które po upieczeniu są twarde ale takie mają być, dopiero po przełożeniu masą po 5 dniach , ciasto przesiąknie masę będzie się bardzo dobrze kroić na kawałki.

na ciasto można polać polewą lub wystarczy posypać cukrem pudrem

22345518_1465813423496069_286448614_o 22384910_1597898533613106_1790747239_n

13 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Marta pisze:

    Nie słyszałam o nim, ale wygląda wyśmienicie 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Polecam Marta

      Polubienie

    2. Teresa pisze:

      Martuś dziś 7 dzień a ciasto coraz pyszniejsze więc ma swoje zalety moja szwagierka piekła go na święta jako piernik , i też był pyszny polecam

      Polubienie

  2. ~Ania pisze:

    Nie wiem czy takie samo, ale bardzo podobne robi moja Teściowa. W jej cieście są też rodzynki 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      JA Aniu ten przepis dostałam od Teściowej a ciasta dawno nie piekłam fakt jest bardzo smaczne ,tylko ma tą zaletę że trzeba go piec wcześniej ,ja go miałam w starym zeszycie ten przepis ,po 3 dniach sprawdzałam ale ciasto jeszcze było twardawe ,dopiero po 5 jest pyszne miękkie ja akurat mam bez rodzynek taki przepis , moja szwagierka ,też go nieraz piecze i zawsze się udaje pozdrawiam

      Polubienie

  3. ~Dorota pisze:

    Nie ma szans, by czekać 5 dni, aż ciasto zmięknie:)

    Polubienie

  4. Bardzo podobne do miodownika, tam też kruche blaty przełożone są masą budyniową. Jeśli smakuje równie dobrze, to z chęcią bym zjadła kawałeczek 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Polecam i jeszcze mi zostało więc częstuj się i im dłużej tym lepszy pozdrawiam

      Polubienie

  5. Ale smakowicie wygląda… aż ślinka cieknie!

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      To proszę się częstować ,fakt smaczne jest po tylu dniach oczekiwania na efekt

      Polubienie

  6. ~Edyta pisze:

    Sybirak, piekna nazwa. Bardzo lubie takie przepisy. Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Edytko polecam pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s