Ciasto przeznaczone jest na dużą blaszkę
składniki
6 jajek
1 margaryna
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki wroclawskiej
1 1/2 szklanka kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
2 suchego maku
przygotowanie
margarynę utrzeć z 1 szklanką cukru dodając po jednym żółtku czyli 6. Następnie dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia, to wszystko wymieszać.
Teraz ubijamy pianę z 6 białek z 1/2 szklanki cukru kryształu. Ubitą pianę wymieszać z ciastem drewnianą łyżką
Jak już mamy wymieszane ciasto to teraz dzielimy ciasto na 3 części do 3 miseczek mogą być głębokie talerze
do 1 talerza dajemy 2 łyzki mąki
do 2 talerza 2 łyżki kakao
do 3 dajemy 2 łyżki maku suchego
w każdym talerzu wymieszać składniki na jednolitą masę
teraz partiami rozrzucamy mase po całej blaszce z 1 talerza, potem to samo z 2 talerza i 3 talerz tak samo ,jeśli mamy jakieś luki na blaszce łączymy z innymi kolorami i pieczemy w 18o stopni 40 min
masa do ciasta (budyniowa)
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki mąki wrocławskiej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
masło lub margaryna 1 kostka
przygotowanie
2 szklanki mleka wlać do garnka i wsypać cukier kryształ i zagotować. W 1 szklance mleka rozpuścić mąke i 3 zołtka, wlać to do gotującego się mleka i mieszać aby się nie przypaliło i ugotować budyń a jak już będzie zimny, utrzeć z masłem
przygotowanie ciasta
ciasto przeciąć na 2 części
1 częsć ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi ( idzie 1 słoik cały )
na to masa budyniowa (parę łyżek trzeba zostawić na posmarowanie 2 części tak cieniutko)
na masę budyniową nakładamy 2 połowę ciasta smarujemy cieniutko i posypujemy czekoladą
ciasto gotowe
Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Pycha 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Aniu zapraszam na ciasto pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ale pycha, chętnie wpadniemy na kawałeczek 😉
PolubieniePolubienie
Zapraszam
PolubieniePolubienie
Ale nie na 1 kawaleczek a na dwa pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Tereniu trudno oprzeć się takiemu ciachu -:) Poproszę o kawałek do kawki 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Małgosiu już ci posyłam podwójną porcję pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Bardzo apetycznie wygląda to ciasto Teresko, a nazwa świetna 🙂
PolubieniePolubienie
A dziękuje Martusia pozdrawiam i polecam
PolubieniePolubienie
Takie „stare”, wielokrotnie sprawdzone przepisy są najlepsze. Ja żałuję, że moja babcia nigdzie nie spisywała swoich receptur (wszystko gotowała z głowy, „na oko”).
PolubieniePolubienie
Kasiu masz racje sprawdzone są najlepsze ,ja żałuje że nie spisywałam przepisów wcześniej pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Powidła śliwkowe i masa budyniowa to składniki ciasta, które bardzo lubię. A nazwa bardzo oryginalna:)
PolubieniePolubienie
Dorotko to prawda że nazwa idealna ,na razie to pierwsza wersja tego ciasta ,jak starczy czasu to upiękę jeszcze drugą wersje pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Hej Teresko. Ja też robię zachód słońca, ale mój wygląda zupełnie inaczej. Pewnie siedzimy i obserwujemy go z różnych miejsc 😉
PolubieniePolubienie
wiem o co ci chodzi ,chodzi ci o tą wersje co piecze się to ciasto w takiej wąskiej blaszce z tych samych skladników ,ja mam ten przepis ale jeszcze nie mam go na blogu
PolubieniePolubienie