Zachód słońca -ciasto ma ciekawą nazwę ale jest to bardzo stary przepis który jeszcze dostała moja mama od rodziny

dnia

Ciasto przeznaczone jest na dużą blaszkę

składniki

6 jajek
1 margaryna
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki wroclawskiej
1 1/2 szklanka kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
2 suchego maku

przygotowanie

margarynę utrzeć z 1 szklanką cukru dodając po jednym żółtku czyli 6. Następnie dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia, to wszystko wymieszać.

Teraz ubijamy pianę z 6 białek z 1/2 szklanki cukru kryształu. Ubitą pianę wymieszać z ciastem drewnianą łyżką

Jak już mamy wymieszane ciasto to teraz dzielimy ciasto na 3 części do 3 miseczek mogą być głębokie talerze

do 1 talerza dajemy 2 łyzki mąki
do 2 talerza 2 łyżki kakao
do 3 dajemy 2 łyżki maku suchego

w każdym talerzu wymieszać składniki na jednolitą masę

teraz partiami rozrzucamy mase po całej blaszce z 1 talerza, potem to samo z 2 talerza i 3 talerz tak samo ,jeśli mamy jakieś luki na blaszce łączymy z innymi kolorami i pieczemy w 18o stopni 40 min 22908340_1616429918426634_105776724_o

masa do ciasta (budyniowa)

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru kryształu

3 łyżki mąki wrocławskiej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 żółtka

masło lub margaryna 1 kostka

przygotowanie

2 szklanki mleka wlać do garnka i wsypać cukier kryształ i zagotować. W 1 szklance mleka rozpuścić mąke i 3 zołtka, wlać to do gotującego się mleka i mieszać aby się nie przypaliło i ugotować budyń a jak już będzie zimny, utrzeć z masłem

przygotowanie ciasta

ciasto przeciąć na 2 części

1 częsć ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi ( idzie 1 słoik cały )

na to masa budyniowa (parę łyżek trzeba zostawić na posmarowanie 2 części tak cieniutko)

na masę budyniową nakładamy 2 połowę ciasta smarujemy cieniutko i posypujemy czekoladą

ciasto gotowe

22906678_1616429775093315_2068493395_o 23030750_1616429728426653_1361526919_o

15 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Ania pisze:

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Pycha 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Teresa pisze:

      Aniu zapraszam na ciasto pozdrawiam

      Polubienie

  2. Ale pycha, chętnie wpadniemy na kawałeczek 😉

    Polubienie

      1. Teresa pisze:

        Ale nie na 1 kawaleczek a na dwa pozdrawiam

        Polubienie

  3. ~Marcepanowy Kącik pisze:

    Tereniu trudno oprzeć się takiemu ciachu -:) Poproszę o kawałek do kawki 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Teresa pisze:

      Małgosiu już ci posyłam podwójną porcję pozdrawiam

      Polubienie

  4. ~Marta pisze:

    Bardzo apetycznie wygląda to ciasto Teresko, a nazwa świetna 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      A dziękuje Martusia pozdrawiam i polecam

      Polubienie

  5. ~Kasia K. pisze:

    Takie „stare”, wielokrotnie sprawdzone przepisy są najlepsze. Ja żałuję, że moja babcia nigdzie nie spisywała swoich receptur (wszystko gotowała z głowy, „na oko”).

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Kasiu masz racje sprawdzone są najlepsze ,ja żałuje że nie spisywałam przepisów wcześniej pozdrawiam

      Polubienie

  6. ~Dorota pisze:

    Powidła śliwkowe i masa budyniowa to składniki ciasta, które bardzo lubię. A nazwa bardzo oryginalna:)

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Dorotko to prawda że nazwa idealna ,na razie to pierwsza wersja tego ciasta ,jak starczy czasu to upiękę jeszcze drugą wersje pozdrawiam

      Polubienie

  7. Hej Teresko. Ja też robię zachód słońca, ale mój wygląda zupełnie inaczej. Pewnie siedzimy i obserwujemy go z różnych miejsc 😉

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      wiem o co ci chodzi ,chodzi ci o tą wersje co piecze się to ciasto w takiej wąskiej blaszce z tych samych skladników ,ja mam ten przepis ale jeszcze nie mam go na blogu

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s