Babka ziemniaczana dla tych co nie lubią smażyć placków
składniki
1,5 kg ziemniaków obranych i startych na tarce
25 dag boczku surowego
2 toruńskie kiełbasy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól pieprz
2 cebule obrane i pokrojone w kostkę
10 dag pieczarek obranych i usmażonych
10 dag sera żóltego lub innego
2 jajka duże
przygotowanie
starte ziemniaki odcisnąć z wody, dodajemy jajka, przyprawy oraz pieczarki, starty ser.
Cebulę kroimy w kostkę smażymy aż się przyrumieni i dodajemy do masy ziemniaczanej
surowy boczek pokroić w kostkę i usmażyć oraz to samo robimy z kiełbasą i dodajemy do masy jak jest już usmażone.
gotową i doprawioną masę dajemy do foremek lub keksówki i pieczemy w piekarniku ok godzina 20 min w temp 180 stopni
Bardzo lubię, w innej wersji jadła,, ale Twoją z chęcią wypróbuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam nam smakowała
PolubieniePolubienie
Zawsze robię wersję uboższą babki ziemniaczanej, ale tym razem pokuszę się na Twoją propozycję :).
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Fakt dodatki można dawać przeróżne pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
A za mną już od dłuższego czasu chodzi babka ziemniaczana. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu to polecam bardziej mi smakuje jak placki ziemniaczanne ,a jak zostanie na drugi dzień to ja ją odgrzewam na patelni pysznie smakuje
PolubieniePolubienie
Polecam taką babkę. Zrobiłam, wszystko poszło od razu na talerze i każdemu smakowała 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cieszę się i pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie