ciasto jabłecznik -na kruchym ciescie

dnia

składniki

230 g mąki wrocławskiej

170 g mąki ziemniaczannej

30 g kakao

1 kostka masła

3 łyżki jogurtu gęstego

1 jajko duże lub 2 małe

2 łyżeczki proszku do pieczenia

160 g cukru pudru

4 łyżki bułki tartej

1,7 kg jablek po obraniu, potem jabłka zetrzeć i podsmażyć

1 puszka brzoskwiń pokrojonych w kostkę

1  opakowanie rodzynek

1 opakowanie żurawiny

przygotowanie

obie mąki wsypujemy do miski dodajemy kakao, cukier puder, margarynę lub masło i 2 jajka oraz jogurt = wszystko wyrabiamy w misce aż powstanie jednolite ciasto  i dzielimy na 2 części dajemy do zamrażalnika

ciasto jest przeznaczone na dużą blachę

 

przygotowaną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, teraz jak mamy jabłka usmażone dodajemy rodzynki, żurawinę i brzoskwinie mieszamy.

na spód ścieramy na tarce 1 częsc ciasta a na to dajemy masę z jabłek i znów ścieramy 2 częsc ciasta i pieczemy w piekarniku ok 170 stopni

 

 

12 komentarzy Dodaj własny

  1. Dorota pisze:

    Bardzo podoba mi się ten przepis. Nie piekłam jeszcze kruchego ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej. A i nadzienie wzbogacone o brzoskwinie i żurawinę musi być smaczne:)

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Dorotka ale najlepszy jest na drugi dzień pozdrawiam

      Polubienie

  2. marcepanowy kącik pisze:

    Pycha z tyloma bakaliami 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Małgosiu i pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  3. Jak pysznie 🙂 Musze wypróbować tą wersje ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Kasiu polecam ,na drugi dzień najlepiej smakuje pozdrawiam

      Polubienie

  4. Kasia K. pisze:

    Przepis zapowiada się bardzo apetycznie. Jabłecznik jest dobry na każdą okazję. 🙂

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dokładnie tak Kasiu na każdą okazje przydatny pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  5. Beti pisze:

    Jabłecznik to nasze ulubione ciasto 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Moje też ulubione i jeszcze z brzoskwiniami polecam

      Polubienie

  6. Joanna Ł pisze:

    Przepyszne ciasto 🙂

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Asiu pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s