ciasto jabłecznik -na kruchym ciescie

składniki

230 g mąki wrocławskiej

170 g mąki ziemniaczannej

30 g kakao

1 kostka masła

3 łyżki jogurtu gęstego

1 jajko duże lub 2 małe

2 łyżeczki proszku do pieczenia

160 g cukru pudru

4 łyżki bułki tartej

1,7 kg jablek po obraniu, potem jabłka zetrzeć i podsmażyć

1 puszka brzoskwiń pokrojonych w kostkę

1  opakowanie rodzynek

1 opakowanie żurawiny

przygotowanie

obie mąki wsypujemy do miski dodajemy kakao, cukier puder, margarynę lub masło i 2 jajka oraz jogurt = wszystko wyrabiamy w misce aż powstanie jednolite ciasto  i dzielimy na 2 części dajemy do zamrażalnika

ciasto jest przeznaczone na dużą blachę

 

przygotowaną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, teraz jak mamy jabłka usmażone dodajemy rodzynki, żurawinę i brzoskwinie mieszamy.

na spód ścieramy na tarce 1 częsc ciasta a na to dajemy masę z jabłek i znów ścieramy 2 częsc ciasta i pieczemy w piekarniku ok 170 stopni

 

 

12 myśli w temacie “ciasto jabłecznik -na kruchym ciescie

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis. Nie piekłam jeszcze kruchego ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej. A i nadzienie wzbogacone o brzoskwinie i żurawinę musi być smaczne:)

    Polubienie

Dodaj komentarz

Księga Myśli

Cytaty, cytaty w formie graficznej, myśli, sentencje, aforyzmy, książki, ciekawostki. Daj się zainspirować.

brunetkawkuchni

ciasta, ciasteczka i inne przyjemności...