składniki
230 g mąki wrocławskiej
170 g mąki ziemniaczannej
30 g kakao
1 kostka masła
3 łyżki jogurtu gęstego
1 jajko duże lub 2 małe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru pudru
4 łyżki bułki tartej
1,7 kg jablek po obraniu, potem jabłka zetrzeć i podsmażyć
1 puszka brzoskwiń pokrojonych w kostkę
1 opakowanie rodzynek
1 opakowanie żurawiny
przygotowanie
obie mąki wsypujemy do miski dodajemy kakao, cukier puder, margarynę lub masło i 2 jajka oraz jogurt = wszystko wyrabiamy w misce aż powstanie jednolite ciasto i dzielimy na 2 części dajemy do zamrażalnika
ciasto jest przeznaczone na dużą blachę
przygotowaną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, teraz jak mamy jabłka usmażone dodajemy rodzynki, żurawinę i brzoskwinie mieszamy.
na spód ścieramy na tarce 1 częsc ciasta a na to dajemy masę z jabłek i znów ścieramy 2 częsc ciasta i pieczemy w piekarniku ok 170 stopni
Bardzo podoba mi się ten przepis. Nie piekłam jeszcze kruchego ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej. A i nadzienie wzbogacone o brzoskwinie i żurawinę musi być smaczne:)
PolubieniePolubienie
Dziękuje Dorotka ale najlepszy jest na drugi dzień pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Pycha z tyloma bakaliami 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuje Małgosiu i pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
Jak pysznie 🙂 Musze wypróbować tą wersje ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej
PolubieniePolubienie
Kasiu polecam ,na drugi dzień najlepiej smakuje pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Przepis zapowiada się bardzo apetycznie. Jabłecznik jest dobry na każdą okazję. 🙂
PolubieniePolubienie
Dokładnie tak Kasiu na każdą okazje przydatny pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
Jabłecznik to nasze ulubione ciasto 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Moje też ulubione i jeszcze z brzoskwiniami polecam
PolubieniePolubienie
Przepyszne ciasto 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuje Asiu pozdrawiam
PolubieniePolubienie