Składniki na ciasto:
200g mąki
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
100g zimnego masła
2 zółtka
Masa:
300 ml kremówki
żelatyna
250g mascarpone
3 łyzki cukru pudru
oraz dowolne owoce
wykonanie
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
Formę na tarte smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy w formie i wkładamy do lodówki. W tym czasie wykonujemy masę: ubijamy kremówkę z żelatyną, dodajemy mascarpone i cukier puder. Wyjmujemy tartę z lodówki, nakuwamy widelcem i dajemy do piekarnika, pieczemy ok 30 minut. Masę wykładamy na upieczony spód, dekorujemy owocami
( u mnie owoce to winogrona i żurawina)