królewski przekładaniec -idealny na majowe dni

dnia

składniki na biszkopt

6 jajek

3/4 szklanki cukru kryształu

3/4 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa

2 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce i usmażyć na końcu wsypać 2 galaretki .Wykładamy na upieczony  biszkopt .

masa śmietankowa

500ml śmietany 36 %

4 łyżki cukru pudru

1 opakowanie mascarpone 500  ml.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem ,potem dodać serek i wyłożyć na masę jabłkową.

 

Na nałożyć krakersy słone i polewę .

przepis na polewę

Na polewę czekoladową wystarczy roztopić 100 g masła ,dodać do niego 50 g kakao,100 g cukru pudru ,oraz 4 łyżki mleka a następnie dokładnie wymieszać .i dajemy na krakersy

.

9 komentarzy Dodaj własny

  1. Kasia pisze:

    Chętnie bym skosztowała królewskiego ciacha 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Kasiu i pozdrawiam i zapraszam na ciacho

      Polubienie

  2. Dorota pisze:

    Tereniu, znowu kusisz pysznym ciastem!
    Wygląda wspaniale!

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Dorotka nic nie poradzę że lubię słodkie

      Polubienie

  3. Monika K. pisze:

    Witam,

    Fajny ale nie kompletny przepis?
    1.jak wykonac biszkopt
    2. Na jaka blaszke
    3.w jakiej temperaturze i ile piec biszkopt?
    Pozdr
    M.

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Biszkopt pieczemy w temp 180 st ,a przepis jest przeznaczony na dużą blaszkę .Wykonanie biszkopt już podaje pani Białka ubić na sztywno ,potem dodać cukier i żółtka .Mąkę przesiać i dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej ,wymieszać drewnianą łyżką .dajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia .Ja piekłam 40 min ,ale każdy piekarnik piecze inaczej .Dziękuje za zwrócenie uwagi na moje niedopatrzenie .

      Polubione przez 1 osoba

    2. mojewyroby pisze:

      Blaszka 26 na 33…pieczemy 170 st .Pieczemy 4o min tak ja piekłam ale każdy piekarnik inaczej piecze .W biszkopcie wystarczy ubić białka dodać cukier ,potem żółtka .Mąkę przesiać i dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,dadać do masy jajecznej i mieszać drewnianą łyżka.Dziekuje za zwrócenie uwagi na moje niedopatrzenie .

      Polubienie

  4. Di bloguje pisze:

    Przepyszne ciasto!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s