składniki
60 dag mąki
2 żóltka
40 dag masła
20 dag cukru pudru
4 łyżki gęstej śmietany
olejek cytrynowy
szczypta soli
(ja upiekłam ciastka z połowy porcji, wyszło na 2 talerze plaskie )
Przygotowanie ciasta
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, sól, olejek i zagniatamy ciasto. Potem dajemy na 2 godziny do lodówki, po tym czasie możemy wałkować i wykrawać ciasteczka. Ja do smarowania użyłam dżemu porzeczkowego. Autor przepisu nie znany, ale ciasto bardzo dobrze się wyrabia. Nie dawno zakupiłam książeczkę z przepisami więc dziś pierwszy przepis z niej.
Uwielbiam te ciasteczka. Też używam dżemu porzeczkowego:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja też Dorotko pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie i chętnie wypróbuję przepis 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo fajnie sie to ciasto wyrabia
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie ciasteczka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Moja rodzinka uwielbia takie pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie ciasteczka,pyszności 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje
PolubieniePolubienie