Tradycyjne ciastka z dżemem-pyszne i kruche

dnia

składniki

60 dag mąki

2 żóltka

40 dag masła

20 dag cukru pudru

4 łyżki gęstej śmietany

olejek cytrynowy

szczypta soli

(ja upiekłam ciastka z połowy porcji, wyszło na 2 talerze plaskie )

Przygotowanie ciasta

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, sól, olejek i zagniatamy ciasto. Potem dajemy na 2 godziny do lodówki, po tym czasie możemy wałkować i wykrawać ciasteczka. Ja do smarowania użyłam dżemu porzeczkowego. Autor przepisu nie znany, ale ciasto bardzo dobrze się wyrabia. Nie dawno zakupiłam książeczkę z przepisami więc dziś  pierwszy przepis z niej.

48370006_213682906188805_5267750325955067904_n

Reklamy

8 komentarzy Dodaj własny

  1. Dorota pisze:

    Uwielbiam te ciasteczka. Też używam dżemu porzeczkowego:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Ja też Dorotko pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  2. Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie i chętnie wypróbuję przepis 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Bardzo fajnie sie to ciasto wyrabia

      Polubienie

  3. Beti pisze:

    Uwielbiam takie ciasteczka 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Moja rodzinka uwielbia takie pozdrawiam

      Polubienie

  4. Uwielbiam takie ciasteczka,pyszności 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Odpowiedz na mojewyroby Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s