Szarlotka z migdałami

składniki na ciasto

3 szklanki mąki basia

1/2 szklanki zmielonych migdałów

1 margaryna kasia

5 żółtek

3/4 szkl cukru kryształu

2do 3 łyżek śmietany 18procentowej

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

masa jabłkowa

1,7 kg jabłek obranych startych na tarce

sok z 1 cytryny

2 łyżki miodu

1 białko

1 łyzeczka cynamonu

migdały

żurawina

rodzynki

oraz cukier puder

przygotowanie

składniki ciasta wyrabiamy razem i dzielimy na dwie części.Jedną większą i jedna mniejsza. Większą część ciasta rozwałkować na dużą blachę 33na 25 .Resztę chłodzimy .

Masa jabłkowa

Jabłka starte dajemy do garnka ,,dodajemy sok z cytryny ,cukier waniliowy i miód i cynamon.

Dusimy na małym ogniu aż jabłka zmiękną . Potem studzimy i do zimnej masy dodajemy bakalie ,ubite 1 białko na sztywno ,Masę delikatnie mieszamy .Wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim ciastem .Pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180 st lekko ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem .

6 myśli w temacie “Szarlotka z migdałami

Dodaj komentarz

Księga Myśli

Cytaty, cytaty w formie graficznej, myśli, sentencje, aforyzmy, książki, ciekawostki. Daj się zainspirować.

brunetkawkuchni

ciasta, ciasteczka i inne przyjemności...