składniki na ciasto
3 szklanki mąki basia
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1 margaryna kasia
5 żółtek
3/4 szkl cukru kryształu
2do 3 łyżek śmietany 18procentowej
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa jabłkowa
1,7 kg jabłek obranych startych na tarce
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
1 białko
1 łyzeczka cynamonu
migdały
żurawina
rodzynki
oraz cukier puder
przygotowanie
składniki ciasta wyrabiamy razem i dzielimy na dwie części.Jedną większą i jedna mniejsza. Większą część ciasta rozwałkować na dużą blachę 33na 25 .Resztę chłodzimy .
Masa jabłkowa
Jabłka starte dajemy do garnka ,,dodajemy sok z cytryny ,cukier waniliowy i miód i cynamon.
Dusimy na małym ogniu aż jabłka zmiękną . Potem studzimy i do zimnej masy dodajemy bakalie ,ubite 1 białko na sztywno ,Masę delikatnie mieszamy .Wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim ciastem .Pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180 st lekko ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem .
Szczesliwego Nowego Roku Tereniu, pyszna szarlotka :*
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Edytko
PolubieniePolubienie
Szarlotki nigdy nie odmawiam 🙂 Pyszna 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sąpyszne
PolubieniePolubienie
super 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
w sam raz na zimowe dni
PolubieniePolubienie