Bardzo dawno go nie piekłam i szkoda bo jest smaczny .
składniki
3 szklanki mąki toruńskiej
1 kostka margaryny
4 żółtka
17 dag cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
cukier waniliowy
wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na 3 części. Do jednej części dajemy kakao tak ok 1 łyżka i wyrabiamy. 1 część białą i ciemną dajemy do zamrażalnika .
Tą część co pozostała rozwałkować ,i wyłożyć na blachę ,przepis jest na dużą blachę .Teraz smarujemy ciasto dżemem ,ja miałam z czarnego bzu nisko słodzony.
Teraz przygotować masę serową:
składniki
pół kg białego sera
pół kostki margaryny roztopionej
1 szklanka cukru kryształu
1 budyń waniliowy
4 jajka
rodzynki
Ser przekręcić przez maszynkę ,dodać żółtka ,roztopioną zimną margarynę -wyrobić to mikserem .Białka ubić z cukrem na końcu dodać budyń i wymieszać z serem łyżką .
Teraz wyjmujemy ciemne ciasto z zamrażalnika i ścieramy na dżem .Na to dajemy masę serową .
Ale to nie koniec bo teraz ubijamy 4 białka z 8 dag cukru kryształu a na koniec wsypujemy 1/2 paczki jasnego kisielu .
Teraz tą masę wykładamy na masę serową ,a na masę serową ścieramy ostatnią już część jasnego ciasta .
Pieczemy w temp 180 st ,a wykończenie ciasta to w moim przypadku polewa jasna i ciemna takie esy floresy ,można też zrobić lukier . polecam i smacznego .
t
Bardzo podoba mi się przepis na Harłowca. Skąd taka nazwa? Upiekę na pewno. Pozdrawiam serdecznie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tego nawet nie wiem przepis z zeszytu mojej mamy Dorotka .
PolubieniePolubienie
Tereniu pyszności ciasto. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Małgosiu
PolubieniePolubienie
Bardzo apetycznie wyglada 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu polecam ,bo bardzo smaczne
PolubieniePolubienie
Nie znam tego ciasta, ale zapowiada się bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Masz prawo nie znać tego ciasta bo to bardzo stary przepis mojej mamy ,ostatni raz go piekłam jak jeszcze nie byłam mężatką .Teraz przepisuję stary zeszyt i czasem tam będą sie takie przepisy pojawiać znane i mniej znane ,pozdrawiam .
PolubieniePolubienie
Pyszne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mam akurat zeszyt od mamy to są stare niektóre przepisy
PolubieniePolubienie
proszę o informacje jak długo piec ciasto?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tutaj trudno określić jak długo pie ze względu że każdy piecyk piecze inaczej ,ja mam stary piecyk gazowy więc piekłam 1 godzina 20 min
PolubieniePolubienie