Dawno nie jadłam takiego obiadku wiec dla urozmaicenia nadzienie powstało z tego co miałam w domu .A wystarczyło usmażone pieczarki ,starty żółty ser ,pokrojona wędlina lub kiełbasa .Wszystko razem wymieszać .
potrzebne składniki to
1 kg ziemniaków ugotowanych
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka duże lub 3 małe
Ugotowane ziemniaki ugnieść i dodać mąkę i jajka ,wszystko wymieszać ,a nadzienie doprawić.Do nadzienia można dodać jeszcze szpinak . Nabieramy łyżką ziemniaki spłaszczamy i dajemy nadzienie ,i znów nabieramy ziemniaki spłaszczamy robiąc taki placek i nakrywamy nadzienie a po bokach spłaszczamy .Obtaczamy tak jak kotlety i smażymy na patelni na małym ogniu .Placki nie mogą być za cienkie bo się nam rozlecą .Mi wyszło 5 kotlecików ziemniaczanych.
Fajna alternatywa dla tradycyjnych mielonych, chętnie bym spróbowała z sosem czosnkowym 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Magdziu ja jadłam z surówką ,ale sosy też są bardzo dobre polecam pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Pyszne kotleciki.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje ci bardzo i polecam
PolubieniePolubienie