Przepis na biszkopt nie podaje jest tutaj podany: biszkopt klik a właśnie z tego przepisu piekłam go do tego ciasta, łatwo je potem przekroić.
przepis jest z starego mojego zeszytu, masa a jest banalnie prosta.
masa na syrop
1 szklanka wody
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżki margaryny palmy
te składniki dajemy do wysokiego garnka i gotujemy
potem dodać
sok wyciśnięty z 2 cytryn i dalej gotujemy na małym ogniu,
masa budyniowa ( dodajemy ją do syropu)
1 szklanka wody,
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystko razem rozmieszać i gotować budyń żeby nie było grudek i wylać na 1 warstwę biszkoptu i zaraz przykryć 2 warstwą.
Przepis może wam się wydawać dziwny ale jest to 1 wersja przepisu jak wtedy powstała, ciasto nie jest słodkie mimo lukru.
przepis na lukier
3 łyżki gorącego mleka
3 łyżki rozpuszczonej margaryny
20 dag cukru pudru
sok 1/2 cytryny
To ucieramy i smarujemy pędzelkiem górę biszkoptu ja dodatkowo polałam jeszcze polewą ale to nie jest konieczne 🙂
Jeżeli wam się wydaje że masy jest mało na biszkopt to zróbcie z podwójnej porcji masę, ja na 2 raz na pewno tak zrobię piekłam to ciasto już nie raz, ale teraz wydaje się mi że powinno być więcej masy. Dodam jeszcze że składniki które wlewamy do syropu lepiej mieć przygotowane od razu, żeby nie tracić czasu .
Jak z cytryną to w sam raz dla mnie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje i polecam
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię cytrynowe wypieki 🙂 Pyszności 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
To prawda że są przepyszne pozdrawiam Aniu
PolubieniePolubienie
Ale smakołyki! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje zapraszam
PolubieniePolubienie
bardzo fajne ciasto
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje i polecam
PolubieniePolubienie
Pychotka ciasto 🙂 Lubię orzeźwiające masy.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje
PolubieniePolubienie
Lubię ciasta z cytrynowym posmakiem 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu to polecam i pozdrawiam
PolubieniePolubienie