30 dag mąki pszennej
20 dag masła w
20 dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
( opcjonalnie troszkę mleka, jeśli ciasto wyjdzie za gęste)
oraz kruszonka:
15 dag mąki
7 dag zimnego masła
7 dag cukru
+ dowolne owoce ( ja miałam mrożone maliny i borówki)
Masło pokrój na kostkę, zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajka i miksuj przez dwie minuty, aż masa będzie jednolita. Do masła z jajkami dodaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, budyń w proszku, dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie za gęste to dodaj troche mleka.
Kruszonka: wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, następnie drobno je posiekaj, wymieszaj i zagnieć szybko, aż uzyskasz kulę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, wyrównaj wierzch. Rozsyp borówki i maliny. Na to wyłóż kawałki kruszonki.
Ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 40-45 minut.
( przepis zaczerpnięty ze strony mniammniam.com)
Pyszne i proste ciasto.Wygląda apetycznie!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje
PolubieniePolubienie