składniki
8 białek
1 1/2 szklanki mąki tortowej
8 łyżek cukru kryształu
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
przygotowanie
Białka ubić na sztywno dodać cukier i lekko ubić .Teraz już dodajemy resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką.
Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju nakładając łyżka a na to np powidła czy masło orzechowe i przykrywamy następną łyżką, można zrobić też bez nadzienia . Na koniec posypać cukrem pudrem .
Takiej wersji racuchów nigdy jeszcze nie jadłam. Zawsze z pozostawionych białek piekłam beziki. Czas to zmienić. Z orzechowym nadzieniem placuszki muszą wybornie smakować.
Pozdrawiam Cię, Tereniu, bardzo serdecznie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dorotko bezy nie zawsze mi wychodzą a racuchy jak znalazł pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Jaki ciekawy przepis. Racuszki wszyscy uwielbiaja, a czesto bywa, ze nie wiadomo, co zrobic z bialek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Edytko ,i polecam i pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Pomysłów na wykorzystanie białek nigdy za wiele 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
To fakt pozdrawiam
PolubieniePolubienie