ciasto na pierogi
8 łyżek mąki toruńskiej
2 jajka
3/4 szklanki wody gorącej
przygotowanie
Do mąki wbić jajka i dolewać ciepłą wodę, wyrabiać ciasto aż będzie jednolite, potem wałkujemy i wykrawamy szklanką kołka i nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi /jak już mamy wszystko gotowe wystarczy wrzucać i gotować w osolonej wodzie.
farsz:
2 piersi z kurczaka
2 małe oscypki
20 dag startego zółtego sera
przyprawy
2 łyżki śmietany 12%
szczypiorek ( ilość wg. uznania)
przygotowanie
Piersi z kurczaka oczyścić, następnie przekroić na pół doprawić, posmarować olejem i upiec w piekarniku. Potem pokroić na malutkie kawałki
W misce wymieszać kawałki kurczaka z serem i oscypkiem i śmietaną, doprawić.
Farsz nakładać na wycięte kółka.
Podawać z boczkiem i cebulką.
Najczęściej do pierogów wykorzystuję mięso z rosołu, ale mojemu mężowi takie nadzienie nie bardzo smakuje. Muszę zatem następnym razem wypróbować Twój przepis: z pieczonym filetem i z oscypkami, których jest wielbicielem.
Serdecznie pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dorotka polecam ,akurat nadzienie wymyśliła córka, bardzo lubi oscypki .
PolubieniePolubienie
Pysznie 🙂 Proszę o podanie maila na priv bo nie mogę znaleźć na stronie 🙂
PolubieniePolubienie
Wysłalam wlasnie do pani maila
PolubieniePolubienie
Potrafię robić falbanki ale nieco inne niż Twoje. PIękne Ci wyszły 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje bardzo pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ciekawy pomysł na pierożki. I te skwareczki to coś dla mnie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Małgosia polecam i pozdrawiam
PolubieniePolubienie