Francuskie ciasto trochę mleka i już ciekawy przepis którym się można delektować ,a u mnie ciasto znikło tego samego dnia .
podam składniki a blaszka 24 x 24
1op mrożonego ciasta francuskiego
900 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru kryształu
4 łyzki cukru pudru
sok wyciśniety z 2 cytryn
20dag śmietany 36 %
skórka starta z cytryny
przygotowanie
upiec 2 jednakowe ciasta dopasowane do szerokości blaszki w temperaturze 180st
pieczemy ok 25 minut wszystko zależy od piekarnika
gdy ciasta mamy już upieczone przygotujemy masę ,można je upiec dzień wcześniej
masa
100ml mleka rozmieszać z budyniem a pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i sokiem z cytryny i starta skórka z cytryny.
Gdy mleko się zagotuje wsypujemy budyń i mieszamy aby się nie przypaliło aż będzie gęsty, wtedy odstawiamy żeby był zimny. W oczekiwaniu na budyń ubijamy śmietanę kremówkę z 1 kopiatą łyżką cukru aż będzie sztywna .
Jeżeli ktoś nie czuje się pewny że masa mu się uda można sobie wcześniej przygotować żelatynę ok 3 łyżeczki rozpuścić i potem dodać do masy.
Gdy budyń jest zimny połączyć go ze śmietaną i dodać żelatynę.
kolejność
Najpierw ciasto francuskie wkładamy do blaszki, nakładamy masę na to 2 ciasto francuskie i dociskamy leciutko i dajemy na 2 godziny do lodówki .A potem już można się delektować smakiem napoleonki .a zapewniam że łasuchy nie pogardzą takim ciastem .
Uwielbiam 🙂 Smaku mi narobiłaś 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Aniu ja też uwielbiam to ciasto jest tak kuszące że nie można się oprzeć jednemu kawałkowi pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
Świetny przepis
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje
PolubieniePolubienie
Długi czas już nie jadłam napoleonki, chyba czas najwyższy to nadrobić 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu to czas to nadrobić
PolubieniePolubienie
Przyznaję się bez bicia – jestem wielką amatorką wszelkich kremówek i napoleonek:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dorotka to mi,lo mi to słyszeć bo ja też je uwielbiam
PolubieniePolubienie
Coś absolutnie pysznego 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje bo takie wlaśnie jest na drugi raz muszę zrobić z podwójnej porcji i polecam
PolubieniePolubienie
Narobiłas mi ogromnej ochoty na Twoje ciacho 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Miło mi Małgosiu i polecam
PolubieniePolubienie
Oj, zjadłoby się takiej Napoleonki 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Ewuniu i polecam
PolubieniePolubienie
Przyznam szczerze, że napoleonki jeszcze nigdy nie jadłam. Chętnie spróbuję tego deseru!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dominika warto ją jeść jest jak dla mnie nie za słodka a taka akurat ,można powoli pić kawę i delektować się jej smakiem polecam i pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Pyszne ciasto 🙂 Dzięki za przypomnienie, dawno u mnie go nie było 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
A warto sobie o nim czasem przypomnieć
PolubieniePolubienie