składniki
2,5 kg winogron ciemnych słodkich
1 kg cukru kryształu
1 litr wódki
o,5 spirytusu
6 gozdzików
przygotowanie
winogrona umyć, włożyć do słoika i zasypać cukrem odstawić na 7 dni.
Po 7 dniach zalać wódką i wrzucić goździki odstawić na 10 dni, a potem wlać spirytus i odstawiamy na 2 tyg. Po tym czasie przelewamy do butelek ( przez sitko lub gazę) i odstawiamy na 3 miesiące i nalewka jest gotowa do spożycia.
Taka nalewka musi smakować świetnie 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Aniu tak jak wino pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Mmm… ale będzie na rozgrzanie na zimowe wieczory 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak
PolubieniePolubienie
W poprzednich latach narobiłam tak dużo wszelakich nalewek, że chyba do końca życia nie zdołamy ich wypić. Nigdy jednak nie przyszło mi do głowy, by przygotować taki napitek winogron. Człowiek całe życie się uczy.
Pozdrawiam, Tereniu:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie tak jest Dorotka że człowiek cały czas się uczy ,ja nieraz też od córki się uczę pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
Jejku, ależ ona musi świetnie smakować 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jak wino
PolubieniePolubienie