Zielona babka ze szpinakiem

dnia

Piekłam już ciasto z buraczkami, z cukinią, marchewką, a teraz szpinak. przyznam że przepis jest z gazety, nie ma autora ,Najbardziej podobał mi się wygląd babki i dla tego ją upiekłam , w smaku jest bardzo smaczna a szpinaku wcale nie czuć .

ciasto

25 dag mąki tortowej

5 dag mąki ziemniaczanej

3 jajka

20 dag szpinaku – mrożony rozdrobniony

20 dag cukru kryształu

350 ml oleju

10 dag czekolady białej

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

przygotowanie

Szpinak rozmrozić, a nadmiar wody odlać, szpinak zmiksować z olejem.

Białą czekoladę rozpuścić na parze w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

3 jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym .Gdy masa będzie gładka ,nie przerywając miksowania dodawać na przemian po łyżce szpinaku i mąki

 

Gdy składniki się wyczerpią wlać białą czekoladę i zmiksować  ostatni raz .

Ciasto najlepiej piec w podłużnej foremce ok 1 godziny 170 st ..

Tutaj jeszcze dodam super radę biały cukier można zastąpić trzcinowym ,a część mąki pszennej gryczaną ,która ma zbawienny wpływ na jelita i układ krążenia .Babka będzie

wtedy ciemniejsza.

 

Reklamy

12 komentarzy Dodaj własny

  1. marcepanowy kącik pisze:

    Pyszna, chętnie zjadła bym kawałek 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      To już posyłam i pozdrawiam

      Polubienie

  2. Beti pisze:

    Zjadłabym taką babeczkę 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Polecam ,nie jest za słodka

      Polubienie

  3. Dorota pisze:

    Uwielbiam takie babeczki 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotka nadaje sie na każdą okazje nawet na Wielkanoc pozdrawiam jest nie za słodka

      Polubienie

  4. Piekłam ciasto leśny mech ze szpinakiem i było bardzo smaczne, a do tego pięknie wyglądało.

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      To fakt ciasta ze szpinakiem są smaczne pozdrawiam

      Polubienie

  5. Uwielbiam ciasta ze szpinaku! Babka wygląda bardzo apetycznie;)
    Mam Teresko tylko pytanie – jak sądzisz mogłabym użyć tu 20 dag lub 15 dag świeżego szpinaku? Bo głośno myślę, że chyba byłoby ok;)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Aniu ja jeszcze świeżego nie używałam ,ale spróbuj daj znać jak wyszło pozdrawiam

      Polubienie

  6. Dobrze, spróbuję i odezwę się;)
    Pozdrawiam

    Polubione przez 1 osoba

Odpowiedz na Anna Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s