Piekłam już ciasto z buraczkami, z cukinią, marchewką, a teraz szpinak. przyznam że przepis jest z gazety, nie ma autora ,Najbardziej podobał mi się wygląd babki i dla tego ją upiekłam , w smaku jest bardzo smaczna a szpinaku wcale nie czuć .
ciasto
25 dag mąki tortowej
5 dag mąki ziemniaczanej
3 jajka
20 dag szpinaku – mrożony rozdrobniony
20 dag cukru kryształu
350 ml oleju
10 dag czekolady białej
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przygotowanie
Szpinak rozmrozić, a nadmiar wody odlać, szpinak zmiksować z olejem.
Białą czekoladę rozpuścić na parze w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
3 jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym .Gdy masa będzie gładka ,nie przerywając miksowania dodawać na przemian po łyżce szpinaku i mąki
Gdy składniki się wyczerpią wlać białą czekoladę i zmiksować ostatni raz .
Ciasto najlepiej piec w podłużnej foremce ok 1 godziny 170 st ..
Tutaj jeszcze dodam super radę biały cukier można zastąpić trzcinowym ,a część mąki pszennej gryczaną ,która ma zbawienny wpływ na jelita i układ krążenia .Babka będzie
wtedy ciemniejsza.
Pyszna, chętnie zjadła bym kawałek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
To już posyłam i pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Zjadłabym taką babeczkę 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam ,nie jest za słodka
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie babeczki 🙂
PolubieniePolubienie