Ciasto zielone jabłuszko w czterech smakach

dnia

Ciasto jest przeznaczone na dużą blaszkę 33 na 25, ja upiekłam ciasto z połowy.

tutaj podaje składniki na dużą blaszkę.

warstwa serowa

12 jajek

1,1/2 szklanki cukru kryształu

1 kg sera białego zmielonego

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 opakowanie cukru waniliowego .

przygotowanie masy serowej

Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru. Twaróg mielimy. Dodajemy do twarogu cukier, budyń, żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy a następnie mieszamy dodając ubitą pianę z białek. Sernik  wlewamy do blaszki i pieczemy 1 godzinne 160st .wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia .

Kolejna masa to adwokatowa  ale jak ktoś nie lubi można pominąć .

200 g masła

3/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka adwokatu

przygotowanie

Masło ucieramy na puszystą masę ,z cukrem pudrem miksując.Potem stopniowo wlewamy adwokat .Masę dajemy na sernik .

Masa jabłkowa przygotowanie

3 opakowania galaretek kiwi, 1 kg jabłek może być więcej bo się przesmażą.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce i przesmażyć 1 łyżką wody .A na samym końcu wsypujemy galaretki i mieszamy z jabłkami .jak przestygną wyłożyć na masę adwokatową i wyłożyć .

Teraz ostatnia masa śmietankowa

1/2 l śmietany 36 %

4 łyżeczki żelatyny ,

/2 szklanki cukru pudru

mascarpone 1 opakowanie 250 g

przygotowanie

żelatynę rozpuszczamy  w 1/2 szkl gorącej wody. Odstawiamy. Zimną kremówkę  ubijamy z cukrem pudrem potem dodajemy mascarpone i żelatynę mieszamy. Masę wykładamy na masą jabłkową i na końcu posypać kokosem.

Ciasto może wydawać się pracochłonne ale tak nie jest, bo wystarczy dzień wcześniej usmażyć same jabłka bez wsypywania galaretki, to by trzeba było na drugi dzień zrobić .

I tak samo możemy dzień wcześniej przygotować masę adwokatową ,Polecam nie jest za słodkie a alkohol mało wyczuwalny .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t

8 komentarzy Dodaj własny

  1. Dorota pisze:

    Ależ to ciasto musi być pyszne! Taki wypiek na bogato! Może na swoje okrągłe urodziny przygotuję?

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotko polecam bo u mnie to ciasto tak szybko znika że już mało co zostało ,a naprawdę je zrobilam pierwszy raz i jest warte tej pracy polecam

      Polubienie

  2. beti pisze:

    Jakie pyszne to ciasto 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dzoękuje polecam

      Polubienie

  3. Di bloguje pisze:

    Wygląda obłędnie ❤

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje i polecam

      Polubienie

  4. Magda pisze:

    O rany, ale to ciasto musi być pyszne, to się nazywa prawdziwa uczta 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dokładnie tak i polecam szczerze bo jest tego warte pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s