Ostatnio zostały mi białka więc ich wykorzystałam upiekłam -keks z białek

dnia

Co prawda może nie wyszedł idealnie ale, myślę że tutaj użyłam za dużej blaszki ,a mniejszej nie miałam. Za to pysznie smakuje i wypiek się udał .Takich przepisów pewnie na internecie jest sporo ale ja mam ze starej książeczki  przepis 1999r .Autorka przepisu to pani Zdzisława Pietrach.

składniki

4-5 białek

1/2 szklanki cukru kryształu

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki roztopionej masła

aromat do ciasta dowolny

świeże białka ubić na sztywną pianę ,dodając stopniowo cukier.Przesianą mąkę dodawać do piany z przestudzonym masłem stale ubijając ,na końcu bakalie i aromat.

Ciasto wlać do przygotowanej foremki i piec 4o min ,piekarnik nagrzany 200st .Bakalie oprószyć mąką.

 

87387630_817467195394727_4692290812132720640_n

14 komentarzy Dodaj własny

  1. Mikołaj Pleszkun pisze:

    Wygląda bardzo ładnie! 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje za miły komentarz i polecam

      Polubienie

  2. Dorota pisze:

    Takiej białkowej wersji keksa nigdy nie próbowałam. Przepis notuję. i gdy tylko zostaną mi jakieś białka, wypróbuję:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      witaj Dorotka tylko tutaj musi być mała blaszka np taka jak na tortownicę czy babę wielkanocnną ja dałam za dużą foremkę ale ciasto leciutkie delikatne i smaczne pierwszy raz piekłam .

      Polubienie

  3. Magda pisze:

    Świetny pomysł, z białek najczęściej robię bezy, ale takie ciasto to fajna alternatywa, żeby wykorzystać nadmiar białek 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dokładnie tak polecam każdemu

      Polubienie

  4. Katarzyna pisze:

    fajne ciacho 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  5. Mniam ten keksik 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Szybko znika z talerza

      Polubienie

  6. Di bloguje pisze:

    Super smaczny pomysł na wykorzystanie białek.

    Polubione przez 1 osoba

  7. Edita Guhl pisze:

    Pycha, bardzo lubie takie keksiki 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      J a na początku nie lubiłam dla tego że kiedyś mi nie wyszedł a teraz ten z białek naprawdę jest super na święta znów go zrobię pozdrawia Edytko

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s