Ciasto Góra lodowa -przepis zmodyfikowany-upiekłam to ciasto na urodziny

Ciasto upiekłam ze sprawdzonego przepisu z mojego bloga link znajdziecie tutaj klik

przepis na budyń

3 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe

2 żółtka

2 łyżki mąki pszennej lub tortowej

3/4 cukru  kryształu

250 g masła

przygotowanie

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier. Tą część mleka zagotujemy i dodamy mieszankę z budyniem cały czas mieszając aż będzie gęsty, mieszamy żeby się budyń nie przypalił. Tu mamy składniki mieszanki. budyniowej. Do następnego garnka wlewamy pozostałe mleko dodajemy budynie, żółtka, mąkę. Jak budyń się ugotuje to czekamy aż będzie zimny. Gdy budyń już ostygnie pierwsze ucieramy masło i dodajemy małymi porcjami budyń.

Teraz ciasto przekroić na 2 blaty, masę budyniową podzielić na 2 części. Pierwszą połowę masy wyłożyć na na 1 ciasto, przyłożyć 2 ciastem, a na to 2 część masy budyniowej .

Teraz potrzebna nam jest 1 paczka biszkoptów, biszkopty przekroić na pół i  rzędami układamy po 4 połówki w rzędzie ,tak jak widzieliście na zdjęciu .

Teraz czas na polewę.

składniki

2oo g masła

o,5 szklanki wody

0,5 szklanki cukru

2 szklanki mleka w proszku

1 łyżka mleka nie pełna mleka w proszku

1 łyżka kakao

przygotowanie

masło, wode, cukier kryształ zagotować – jak się roztopi zdjąć  z ognia i dodać mleko w proszku i wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao, a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku i wymieszać.

Tutaj mała uwaga mi wyszła trochę za gęsta więc wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki wody, czy  odrobina więcej, podgrzać na palniku. Pierwsze polewamy biszkopty jasną masą ,a potem ciemną ,tak aby wyszedł wzorek i dać do lodówki aby ciasto się   przegryzło.

 

 

 

9 komentarzy Dodaj własny

  1. Katarzyna pisze:

    Smacznie wygląda 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  2. Dorota pisze:

    Na środę muszę upiec kilka ciast. Myślę, że „góra lodowa” znajdzie się wśród słodkich wypieków. Pięknie wygląda, a jej przygotowanie nie jest specjalnie czasochłonne:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotka pyszne ciasto ale słodkie ,to od razu ci mówię ,ale wart .Piekłam je pierwszy raz .

      Polubienie

  3. Di bloguje pisze:

    Uwielbiam to ciacho!

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      JA też polubiłam ,ale jak na pierwszy raz jest ok tylko polewa wydaje mi się za słodka

      Polubienie

  4. Ciacho pierwsza klasa,robiłam bardzo dawno,pyszne jest 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Masz rację pozdrawiam

      Polubienie

  5. marcepanowy kącik pisze:

    Mogła bym zjeść całe ciasto, tak smakowicie się prezentuje.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s