Dziś kolejny przepis z maminego zeszytu które zawsze królowało w domu na rodzinnych imprezach-Niebo w gębie

dnia

Ten przepis nawet nie wiem skąd moja mama miała. Ale potem ja go nawet jeszcze długo piekłam, jest takie proste i nieskomplikowane.

Podany przepis jest przeznaczony na dużą blaszkę ja piekłam z połowy w małej blaszce. Jabłek może być nawet do 2 kg .Bo zawsze jest jakiś odpad .

biszkopt

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić pianę dodać cukier ,potem 4 razy po 1 żółtku dodawać.Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia ,wymieszać łyżką .

Masa jabłkowa

1 1/2 kl jabłek -obrać zetrzeć i usmażyć z 1 łyżką cukru a na koniec wsypać 2 galaretki i pod koniec chwilkę tylko mieszać i zdjąć z ognia ,

Gdy masa będzie zimna nałożyć na biszkopt .

Masa orzechowa

20 dag zmielonych orzechów

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka mleka

30 dag masła

przygotowanie

Orzechy zmielone zalać o przegotowanym mlekiem .Masło utrzeć  z cukrem pudrem  a pod koniec dać orzechy i można dodać spirytus .Wykładamy na masę jabłkową .

Potem wystarczy zrobić polewę i udekorować

 

72341561_715504422261140_2766306680651120640_n

6 komentarzy Dodaj własny

  1. Edita Guhl pisze:

    Takie przepisy sa najlepsze, pycha 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Edytko ,ale to fakt że to co nasze mamy babcie piekły jest najsmaczniejsze

      Polubienie

  2. Dorota pisze:

    Jabłecznik z masą orzechową! Ależ to ciacho musi być pyszne:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotka pyszne ale mało pracochłonne polecam

      Polubienie

  3. mojewyroby pisze:

    Typowo takie jesienne

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s