Przepis z maminego starego zeszytu -Harłowiec

dnia

Bardzo dawno go nie piekłam i szkoda bo jest smaczny .

składniki

3 szklanki mąki toruńskiej

1 kostka margaryny

4 żółtka

17 dag cukru kryształu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka octu

cukier waniliowy

wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na 3 części. Do jednej części dajemy kakao tak ok 1 łyżka i wyrabiamy. 1 część białą i ciemną dajemy do zamrażalnika .

Tą część co pozostała rozwałkować ,i wyłożyć na blachę ,przepis jest na dużą blachę .Teraz smarujemy ciasto dżemem ,ja miałam z czarnego bzu nisko słodzony.

Teraz przygotować masę serową:

składniki

pół kg białego sera

pół kostki margaryny roztopionej

1 szklanka cukru kryształu

1 budyń waniliowy

4 jajka

rodzynki

Ser przekręcić przez maszynkę ,dodać żółtka ,roztopioną zimną margarynę -wyrobić to mikserem .Białka ubić z cukrem na końcu dodać budyń i wymieszać z serem łyżką .

Teraz wyjmujemy ciemne ciasto z zamrażalnika i ścieramy na dżem .Na to dajemy masę serową .

Ale to nie koniec bo teraz ubijamy 4 białka  z 8 dag cukru kryształu a na koniec wsypujemy 1/2 paczki jasnego kisielu .

Teraz tą masę wykładamy na masę serową ,a na masę serową ścieramy ostatnią już część jasnego ciasta .

Pieczemy w temp 180 st ,a wykończenie ciasta to w moim przypadku polewa jasna i ciemna takie esy floresy ,można też zrobić lukier . polecam i smacznego .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t

13 komentarzy Dodaj własny

  1. Dorota pisze:

    Bardzo podoba mi się przepis na Harłowca. Skąd taka nazwa? Upiekę na pewno. Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Tego nawet nie wiem przepis z zeszytu mojej mamy Dorotka .

      Polubienie

  2. marcepanowy kącik pisze:

    Tereniu pyszności ciasto. Pozdrawiam 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Małgosiu

      Polubienie

  3. Katarzyna pisze:

    Bardzo apetycznie wyglada 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Kasiu polecam ,bo bardzo smaczne

      Polubienie

  4. Magda pisze:

    Nie znam tego ciasta, ale zapowiada się bardzo apetycznie 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Masz prawo nie znać tego ciasta bo to bardzo stary przepis mojej mamy ,ostatni raz go piekłam jak jeszcze nie byłam mężatką .Teraz przepisuję stary zeszyt i czasem tam będą sie takie przepisy pojawiać znane i mniej znane ,pozdrawiam .

      Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Mam akurat zeszyt od mamy to są stare niektóre przepisy

      Polubienie

  5. mm pisze:

    proszę o informacje jak długo piec ciasto?

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Tutaj trudno określić jak długo pie ze względu że każdy piecyk piecze inaczej ,ja mam stary piecyk gazowy więc piekłam 1 godzina 20 min

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s