Pyszne jagodzianki drożdżowe-u mnie znikły jeszcze w tym samy dniu

Co prawda z przepisu wyszło ich tylko 7 sztuk jeszcze ciepłe znikały. Dawno nie robiłam jagodzianek .Polecam bo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a przepis z jakiejś starej gazety .

składniki

2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanka mleka

4 łyżki cukru kryształu

3 dag świeżych drożdży

3 jajka

10 dag rozpuszczonego masła

jagody

łyżeczka mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania

przygotowanie

Drożdże pokrusz, dodaj do ciepłego mleka, wsyp łyżkę cukru, mąki i wymieszaj. Odstaw na 20 min. Do miski wsyp mąkę, po 20 min wlej drożdże, dodaj resztę cukru ,jajka. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto ok 15 min. Potem wlej wystudzone masło i wyrabiaj kolejne 5 min przykryj i odstaw na 1 godzinę. Jagody umyj i osącz na sitku.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek grubości 1 cm. Potnij na kwadraty i na każdy nałóż jagody i posyp cukrem pudrem. Dokładnie zaklejaj i układaj zlepieniem do dołu. Jak  już mamy to zrobione, odstawiamy na 30 min. Nagrzać piekarnik. Jajko roztrzep i smaruj bułeczki. Pieczemy w temp 170 st przez ok 30 min zależy od piekarnika, posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy

4 komentarze Dodaj własny

  1. Nic dziwnego, że szybko znikły 🙂 Za mną też chodzą od jakiegoś czasu 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      To polecam ,jagodzianki domowe są lepsze od tych kupnych ,ja ostatnio kopiłam jagodzianki w biedronce ale nie smakowały mi i dla tego zrobiłam domowe ,polecam.

      Polubione przez 1 osoba

  2. Edita Guhl pisze:

    Przepyszne, wygladaja tak apetycznie 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s