składniki
1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce
5 łyżek mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
olej do smażenia
1 cebula pokrojona w kostkę
przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce, odcisnąć sok z ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dodać wszystkie składniki i wymieszać i doprawić do smaku .Ciasto ziemniaczane kładziemy łyżką na rozgrzany olej i smażymy z obu stron ,polewamy śmietaną lub innymi ulubionymi składnikami .Podawać prosto z patelni na talerz . Można tam dodać jeszcze inne ulubione dodatki .
Proste i tradycyjne placki ziemniaczane:) Uwielbiam takie
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu ja też pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Tereniu, placki ziemniaczane znalazłyby się w trójce moich ulubionych dań, gdybym układała taki ranking. Uwielbiam i przygotowuję wg prawie identycznego przepisu. Różnica tylko taka, że cebulę ucieram na tarce.
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dorotka myśle że to przysmak każdego pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Uwielbiam placki z cebulka. Kusisz jak zwykle przysmakami 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Edytko taki zwykły obiadek pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ja też robiłam, bo dawno nie było 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Każdy je lubi
PolubieniePolubienie