przepis na blaszkę 24 x 24
biszkopt
5 jajek
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
masa serowa
3 serki homogenizowane o smaku waniliowym lub innym
25 dag mascarpone
5 łyżek żelatyny
masa 2
1 śnieżka ubić z 3/4 szklanki mleka
2 galaretki ciemne rozpuścić wedle przepisu jak będzie tężeć zmieszać ze śnieżka i wylewamy na samą górę zalewając owoce .
owoce truskawki ok 1 kg
przygotowanie biszkoptu m
ubijamy białka z cukrem .Miksując, dodajemy żółtka i ocet. Mieszamy z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .pieczemy w blaszce ok20 min 170 st .
masa serowa
Serki i mascarpone ubijamy na krótko a potem dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać ,wylewamy na upieczony biszkopt i wkładamy do lodówki na 40 min potem układamy truskawki ale bardzo gęsto .
Gdy truskawki mamy ułożone i masa 2 jest gotowa zalewamy owoce .i dajemy do lodówki.
To prawda, trzeba korzystać póki świeże 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie tak pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ciasto z truskawkami jest najlepsze 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam
PolubieniePolubienie
Pyszne ciasto, fajnie korzystasz z sezonu na truskawki 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Rodzinka uwielbia truskawki więc się korzysta pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Bardzo kuszaco wyglada, pycha 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tak deserek do kawy
PolubieniePolubienie
Ciasto wygląda rewelacyjnie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje i polecam
PolubieniePolubienie
Ja mrożę truskawki i zima też mam ciasto z tymi owocami .No… ale..wiadomo że świeży owoc ma niepowtarzany smak i aromat.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wiadomo jak tylko jest taka możliwość to trzeba mrozić ,na zimę a jak sezon to jeść pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Deser w sam raz na upalne dni 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie tak
PolubieniePolubienie
Rewelacyjnie się prezentuje 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Beti i pozdrawiam
PolubieniePolubienie