Szarlotka

Składniki:

4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 kostki margaryny

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 całe jajka
2 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:

1,5 kg jabłek

cukier waniliowy

łyżka bułki tartej

cynamon

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać nożem z margaryną.
Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wymieszać z bułka tartą, cukrem i cynamonem.

 

Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować i wyłożyc do blaszki, na to dać obrane jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta – ponakłuwać je widelcem.

 

Piec ok godziny

 

 

 

Reklamy

6 komentarzy Dodaj własny

  1. Magda pisze:

    Szarlotka, to zawsze dobry pomysł, ja bardzo lubię w każdej wersji 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Ja też ,polecam jest pyszna

      Polubienie

  2. Kaśka pisze:

    Moje ulubione ciasto! 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Kasiu myślę że szarlotka jest na 2 miejscu po serniku jako ulubione ciasto

      Polubienie

  3. Edita Guhl pisze:

    Pycha, prawdziwa szarlotka, niesamowita 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Edytko polecam i pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s