Tradycyjny schabowy z niedzieli :)

Pora na klasyczny niedzielny obiad Polaków, czyli kotlet schabowy.

Składniki

4 kotlety schabowe

1 cebula

3 szklanki mleka ( tak żeby zalać kotlety )

sól, pieprz

mąka, 2 jajka, bułka tarta

 

Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy. Do miski dajemy najpierw trochę cebuli, następnie plaster schabu, dalej cebula, schab i tak na przemian. Wszystko zalewamy mlekiem, przykrywamy folią aluminiową/spożywczą i na kilka godzin dajemy do lodówki ( może być na całą noc )

 

Tak przygotowane kotlety po wskazanym czasie wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie obtaczamy jak zwykle  mące, jajku i bułce tartej. Jajko i bułkę tartą dwa razy, dla lepszej panierki.

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ziemniakami i surówką.

 

 

8 komentarzy Dodaj własny

  1. Klasyka w najlepszym wydaniu 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  2. Dorota pisze:

    O rety! Ale zjadłabym takiego schaboszczaka!

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Oj to musisz koniecznie skorzystać z przepisu pozdrawiam

      Polubienie

  3. napiecyku pisze:

    Muszę wypróbować tan przepis, słyszałam, że takie schabowe to pychotka 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dwa razy zrobiony obiad z tego przepisu i pyszny polecam

      Polubienie

  4. Teresko – cudny, domowy, prawdziwy obiad 🙂
    Kochamy takie obiady!

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Tak to nasz tradycyjny schabowy pozdrawiam

      Polubienie

Odpowiedz na mojewyroby Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s