Tradycyjny schabowy z niedzieli :)

Pora na klasyczny niedzielny obiad Polaków, czyli kotlet schabowy.

Składniki

4 kotlety schabowe

1 cebula

3 szklanki mleka ( tak żeby zalać kotlety )

sól, pieprz

mąka, 2 jajka, bułka tarta

 

Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy. Do miski dajemy najpierw trochę cebuli, następnie plaster schabu, dalej cebula, schab i tak na przemian. Wszystko zalewamy mlekiem, przykrywamy folią aluminiową/spożywczą i na kilka godzin dajemy do lodówki ( może być na całą noc )

 

Tak przygotowane kotlety po wskazanym czasie wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie obtaczamy jak zwykle  mące, jajku i bułce tartej. Jajko i bułkę tartą dwa razy, dla lepszej panierki.

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ziemniakami i surówką.

 

 

8 myśli w temacie “Tradycyjny schabowy z niedzieli :)

Dodaj komentarz

Księga Myśli

Cytaty, cytaty w formie graficznej, myśli, sentencje, aforyzmy, książki, ciekawostki. Daj się zainspirować.

brunetkawkuchni

ciasta, ciasteczka i inne przyjemności...