Pora na klasyczny niedzielny obiad Polaków, czyli kotlet schabowy.
Składniki
4 kotlety schabowe
1 cebula
3 szklanki mleka ( tak żeby zalać kotlety )
sól, pieprz
mąka, 2 jajka, bułka tarta
Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy. Do miski dajemy najpierw trochę cebuli, następnie plaster schabu, dalej cebula, schab i tak na przemian. Wszystko zalewamy mlekiem, przykrywamy folią aluminiową/spożywczą i na kilka godzin dajemy do lodówki ( może być na całą noc )
Tak przygotowane kotlety po wskazanym czasie wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie obtaczamy jak zwykle mące, jajku i bułce tartej. Jajko i bułkę tartą dwa razy, dla lepszej panierki.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ziemniakami i surówką.
Klasyka w najlepszym wydaniu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje
PolubieniePolubienie
O rety! Ale zjadłabym takiego schaboszczaka!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj to musisz koniecznie skorzystać z przepisu pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Muszę wypróbować tan przepis, słyszałam, że takie schabowe to pychotka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dwa razy zrobiony obiad z tego przepisu i pyszny polecam
PolubieniePolubienie
Teresko – cudny, domowy, prawdziwy obiad 🙂
Kochamy takie obiady!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tak to nasz tradycyjny schabowy pozdrawiam
PolubieniePolubienie