składniki na formę tortownicę o średnicy 24 cm
4 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
440g serka Capri
330g jogurtu greckiego
100 g rodzynek -ale nie dałam bo akurat nie miałam
40 g budyniu waniliowego
2 łyżki kaszy manny
100 g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietany 18 procentowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miękkiego masła
bułka tarta
wszystkie składniki mają być w temp pokojowej
wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę .Następnie dodać miękkie masło 1 kostka, serek Capri oraz jogurt grecki .Biały ser wcześniej trzeba zmielić.
Sparzone rodzynki osączyć na sicie i wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia oraz kaszą manną po czym dodać do ciasta, krótko miksować. Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Do formy wlać ciasto ciasto i piec przez 45-50 min w temp 180 st .Wypiek studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej w 1 łyżce śmietany (jak za gęsta dać 2 łyżkę śmietany 18 % ) a następnie dekorujemy sernik polewą i odstawić do ostygnięcia . Sernik jest bardzo smaczny i wilgotny. Idealnie się nadaje na święta .
Smacznie się upiekł, pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jest przepyszny pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Bardzo fajny przepis. Ser Capri ma ciekawy smak, więc i ciasto musi byc wyborne. Pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo szybko się go robi i jest bardzo smaczny Dorotko pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ciekawy przepis, z jogurtem greckim na pewno wyszedł delikatny i pyszny 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo delikatne i szybko znikło pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie serniczki, mieciutki, delikatny. Pycha 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Edytko polecam
PolubieniePolubienie