Ciasto cappuccino z wkładką kokosową siostry Anastazji

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji.

ciasto kokosowe

20 dag kokosu ja użyłam zielonego

5 białek

1 szklanka cukru kryształu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie

białka ubić na sztywno wsypać cukier i resztę składników ubijać  na krótko i wylewamy na blaszkę i pieczemy w dużej blaszce ok 20 min – czas zależy od piekarnika

ciasto ciemne upiekłam ze swojego przepisu już sprawdzonego klik  po upieczeniu ciasta jak ostygnie przeciąć ciasto na 2 części.

składniki na masę do ciasta

1 cukier waniliowy

3 łyżki mąki zwykłej

1 budyń

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 kostka masła

1/2 szklanki cappuccino  -ja użyłam śmietankowy smak

5 żółtek

przygotowanie

Cukier, budyń, mąkę, 5 żółtek dajemy do jednego garnka i do przygotowanych składników dolewamy mleko, gotujemy budyń – mieszaj trzepaczką aby nam się nie zrobiły grudki i nie przypaliło, kiedy powstaną pęcherzyki budyń gotowy i czekamy aż ostygnie. Masło ucieramy na puch dodajemy zimny budyń i cappuccino i masa gotowa.

Teraz masę podzielić na 2 części.

składanie:

ciemne ciasto

masa

ciasto kokosowe

masa

ciemne ciasto

Ciasto piekłam pierwszy raz więc tutaj moja uwaga jest taka, ciasto jest bardzo smaczne ale moim zdaniem za mało masy wyszło do przełożenia ciasta, więc jak będę je znów piec zwiększę proporcje składników.

2 komentarze Dodaj własny

  1. Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje bardzo

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s