Ciasto z jabłkami i masą budyniową -zaciekawił mnie przepis ze starej gazetki ale autor nie podany

dnia

ciasto przeznaczone na blaszkę 24 x 24

składniki na ciasto

4 jajka

6 lyżek cukru

7 1/2 łyżki mąki tortowej

20 g budyniu czekoladowego

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka kakao

1 łyzeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa

250g masła

2 szklanki wody

2 opakowania budyniu waniliowego

2 opakowania galaretki cytrynowej

rodzynki namoczone w alkoholu  ale to nie jest konieczne

3 łyżki cukru

masa jabłkowa (można przygotować dzień wcześniej) :

1 słoik jabłek prażonych -ja dałam jabłka ze sadu ok 1 kg

2 galaretki  agrestowe

sposób przyrządzania ciasta

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i utrzeć, potem żółtka i krótko i wymieszać na małych obrotach miksera. Wsypać  mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać drewnianą łyżką i wylać na przygotowaną blaszkę, tutaj uprzedzam że ciasto nie wyrasta za wysokie  a po upieczeniu trzeba go przeciąć.

Masa budyniowa

w 1/2 szklanki wody rozrobić proszek budyniowy. Pozostałą wodę zagotować z cukrem. Na wrzącą wodę wlać budyń i zagotować.

Do gorącego budyniu wsypać galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać i ostudzić.

Zimną masę budyniową utrzeć z masłem, jeśli lubicie bardziej słodkie masy to proponuje dodać 2 łyżki cukru pudru  na koniec rodzynki dodajemy odsączone .

Masa jabłkowa

Jeśli mamy ze słoika prażone jabłka, należy przełożyć je do garnka i zagotować. Potem zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić.

składanie ciasta

1 część ciasta, na to masa jabłkowa, przykrywamy 2 częścią ciasta, a na to masa budyniowa ,dekoracja wedle uznania ja starłam czekoladę.

 

Reklamy

10 komentarzy Dodaj własny

  1. marcepanowy kącik pisze:

    Pychotka, chętnie skorzystam z przepisu 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Małgosiu polecam nie jest za słodkie pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  2. Dorota pisze:

    Wspaniale to ciasto wygląda, Tereniu:)

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Dorotko i polecam oraz pozdrawiam

      Polubienie

  3. Ewa pisze:

    Mniam, to ciasto musi smakować obłędnie:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Warto Ewuniu to ciasto przygotować

      Polubienie

  4. Lubię ciasta z jabłkami i chętnie takie zrobię 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Polecam i pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s