Wysoki biszkopt na dużą blachę-polecam bo zawsze się udaje

dnia

Przeglądając mój stary zeszyt natrafiłam na ten przepis, a jest sprawdzony bo piekłam go nie raz .

składniki

6 dużych jajek

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru kryształu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

6 łyżek oliwy

przygotowanie

Białka ubić na pianę, wsypać cukier ubijać na sztywno, potem dodajemy żółtka i dalej miksując –  ocet i oliwę. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy już drewnianą łyżką.

Pieczemy w dużej blaszce.

 

16 komentarzy Dodaj własny

  1. Bardzo przydatny przepis 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje i polecam pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  2. Marta pisze:

    Dobry biszkopt, to podstawa dobrego ciasta!!! Super!!!

    Polubione przez 1 osoba

  3. Ewa pisze:

    Przepis na udany biszkopt to podstawa:)

    Polubione przez 1 osoba

  4. Dorota pisze:

    Piekłam biszkopty wg bardzo różnych przepisów, ale takiego z octem i olejem jeszcze nie. Z pewnością wypróbuję:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Polecam ,wyrasta na tyle wysoki że można go przekroić .Pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  5. Beti pisze:

    Ja też mam przepis na taki biszkopt 🙂 Z octem jest super, też piekłam 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dokladnie tak zawsze się sprawdzają

      Polubienie

  6. kaska pisze:

    Blacha o wymiarach ?duża mało precyzyjnie podałaś,

    Polubione przez 1 osoba

  7. misia pisze:

    jaki czas pieczenia?

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Wszystko zależy jaki się ma piekarnik ja piekłam 30 minut zawsze można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest już wyrośnięty i suchy nie wilgotny .

      Polubienie

  8. Kami pisze:

    Czy na biszkopt na tortownicy 26 cm się nada?

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Trudno mi powiedzieć bo zawsze go piekłam w dużej blaszce ,w tortownicy nie próbowałam

      Polubienie

Odpowiedz na Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s