Napoleonka-idealny deser dla wielbicieli tego przysmaku

dnia

 

Francuskie ciasto trochę mleka i już ciekawy przepis którym się można delektować ,a u mnie ciasto znikło tego samego dnia .

podam składniki a blaszka 24 x 24

1op mrożonego ciasta francuskiego

900 ml mleka

2 opakowania budyniu śmietankowego

6 łyżek cukru kryształu

4 łyzki cukru pudru

sok wyciśniety z 2 cytryn

20dag śmietany 36 %

skórka starta z cytryny

przygotowanie

upiec 2 jednakowe ciasta dopasowane do szerokości blaszki w temperaturze 180st

pieczemy ok 25 minut wszystko zależy od piekarnika

gdy ciasta mamy już upieczone przygotujemy masę ,można je upiec dzień wcześniej

masa

100ml mleka rozmieszać z budyniem a pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i sokiem z cytryny i starta skórka z cytryny.

Gdy mleko się zagotuje wsypujemy budyń i mieszamy aby się nie przypaliło aż będzie gęsty, wtedy odstawiamy żeby był  zimny.  W oczekiwaniu na budyń ubijamy śmietanę kremówkę  z 1 kopiatą łyżką cukru aż będzie sztywna .

Jeżeli  ktoś nie czuje się pewny że masa mu się uda można sobie wcześniej przygotować żelatynę ok  3 łyżeczki rozpuścić  i potem dodać do masy.

Gdy  budyń jest zimny połączyć go ze śmietaną i dodać żelatynę.

kolejność

Najpierw ciasto francuskie wkładamy do blaszki, nakładamy masę na to 2 ciasto francuskie i dociskamy leciutko i dajemy na 2 godziny do lodówki .A potem już można się delektować smakiem napoleonki .a zapewniam że łasuchy nie pogardzą takim ciastem .

43383556_2265061357049928_6061992548962926592_n

 

 

 

 

18 komentarzy Dodaj własny

  1. Ania pisze:

    Uwielbiam 🙂 Smaku mi narobiłaś 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Aniu ja też uwielbiam to ciasto jest tak kuszące że nie można się oprzeć jednemu kawałkowi pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  2. Katarzyna pisze:

    Długi czas już nie jadłam napoleonki, chyba czas najwyższy to nadrobić 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  3. mojewyroby pisze:

    Kasiu to czas to nadrobić

    Polubienie

  4. Dorota pisze:

    Przyznaję się bez bicia – jestem wielką amatorką wszelkich kremówek i napoleonek:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotka to mi,lo mi to słyszeć bo ja też je uwielbiam

      Polubienie

  5. Coś absolutnie pysznego 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje bo takie wlaśnie jest na drugi raz muszę zrobić z podwójnej porcji i polecam

      Polubienie

  6. marcepanowy kącik pisze:

    Narobiłas mi ogromnej ochoty na Twoje ciacho 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Miło mi Małgosiu i polecam

      Polubienie

  7. Ewa pisze:

    Oj, zjadłoby się takiej Napoleonki 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Ewuniu i polecam

      Polubienie

  8. Dominika pisze:

    Przyznam szczerze, że napoleonki jeszcze nigdy nie jadłam. Chętnie spróbuję tego deseru!

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dominika warto ją jeść jest jak dla mnie nie za słodka a taka akurat ,można powoli pić kawę i delektować się jej smakiem polecam i pozdrawiam

      Polubienie

  9. Pyszne ciasto 🙂 Dzięki za przypomnienie, dawno u mnie go nie było 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      A warto sobie o nim czasem przypomnieć

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s