Cytrynka bez pieczenia

dnia

Kto sięgnie po jeden kawałek zaraz będzie sięgał po następny, jest tak pyszna że nie można jej się oprzeć – kusi swoim delikatny smak

 

składniki

2 paczki herbatników kakaowych

blaszka 24 x 24

masa cytrynowa

6 szt cytryn – wycisnąć z nich sok

1 szklanka cukru

100 g masła

2 budynie waniliowe

masa śmietankowa

500g kremówki 36 %

1 galaretka cytrynowa

1 czekolada mleczna na polewą

0k 4 łyzek śmietany

przygotowanie

blaszkę wyłożyć papierem a potem herbatnikami i robimy masę cytrynową

Sok z cytryny połączyć  z 250 ml wody wsypać cukier i zagotować. Bierzemy 125 ml wody i rozpuszczamy w tym budynie jak się woda cytrynowa zagotuje wlewamy budynie i gotujemy aż będą geste . Teraz czekamy  aż budyń będzie zimny i margarynę miksujemy z budyniem i wylewamy na herbatniki .

masa śmietankowa

galaretkę rozpuścić w 200ml wody i czekamy aż zacznie gęstnieć, śmietanę ubić i dodać galaretkę i 2 łyżki cukru pudru oraz śmietan fix. Wylewamy na masę budyniową na to kładziemy herbatniki .

polewa

Czekoladę połamać dać do rondelka i śmietanę 3 lub4 łyżki ,jak się roztopi smarujemy pędzelkiem herbatniki i posypujemy kokosem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m

16 komentarzy Dodaj własny

  1. Ania pisze:

    Lubię cytrynowe ciasta, a jak jest bez pieczenia to już całkiem rewelacja 😊

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dziękuje Aniu polecam nie zawiedziesz się pozdrawiam serdecznie ciasto szybko znika

      Polubienie

  2. Ewa pisze:

    Uwielbiam takie cytrynowe ciasta:) Do tego jaka ładna nazwa – Cytrynka:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Ewuniu dziękuje .mam jeszcze w w starym zeszycie przepis cytrynki ale inna wersja której nie ma na blogu jeszcze ,a tą polecam nie jest za słodka a szybko znika

      Polubienie

  3. Katarzyna pisze:

    Taka cytrynka może być na prawdę smaczna 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      kasiu bo taka jest naprawdę polecam

      Polubienie

  4. Ale nabraliśmy ochoty na takie ciasto… Pycha!

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Więc koniecznie musisz je upiec pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  5. marcepanowy kącik pisze:

    Mniamm, narobiłaś mi ochoty na takie ciasto. Z taka ilością soku z cytryn, na pewno jest bardzo smaczne. Pozdrawiam gorąco 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Małgosiu polecam zrobić pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  6. Dorota pisze:

    Przepis już „ściągnęłam” i będę czekać na okazję, by CYTRYNKĘ przygotować:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotka ja to ciasto zrobiłam na małej blaszce i żałuje że nie zrobiłam na dużej blaszce czyli z podwójnej porcji bo nie jest za słodkie a w ustach się rozpływa pozdrawiam

      Polubienie

  7. Bardzo ciekawy pomysł na krem cytrynowy! Na pewno skorzystam 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Miło mi i daj znać jak ci wyszło pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  8. Oh my! I’m a huge fan of lemon cake and this is one for the books! My taste buds are jumping for joy just looking at this post 😉

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      thank you, it’s very nice, gretings 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s