kruche ciasto z pianką i śliwkami – tradycyjnie sezon na ciasta ze śliwkami rozpoczęty

składniki

3 szklanki mąki tortowej

1  1/2 szklanki cukru kryształu

5 jajek

1 kostka masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

śliwki węgierki

przygotowanie

z mąki  1 szklanki cukru oraz proszku do pieczenia, masła i 5 żółtek zagnieść kruche ciasto i dać do lodówki .

Wcześniej  ciasto podzielić na 2 części .1część  ciasta rozwałkować a 2 dać do zamrażalnika będzie na posypkę.

Przygotowaną blaszkę wylepić ciastem, na to układamy śliwki  .Teraz będziemy  przygotowywać bezę na śliwki.

Ubijamy białka z pozostałym cukrem kryształem i jak jest gotowa wylewamy na śliwki. Teraz zetrzeć pozostałą część ciasta zetrzeć na ciasto i piec nagrzanym piekarniku ok 40 min . temp 170 st w dużej blaszce

38760500_1714581508658776_5079231549770039296_n

Reklamy

8 thoughts on “kruche ciasto z pianką i śliwkami – tradycyjnie sezon na ciasta ze śliwkami rozpoczęty

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s