ciasto kawowo migdałowe-w sam raz do kawy na zbliżające się święta

dnia

Zostały mi herbatniki więc naszła mnie ochota  na ciasto bez pieczenia do kawki ,wymiary blaszki24 na24

potrzebne składniki

do wyłożenia herbatniki kakaowe, na ostatnią warstwę użyłam krakersy

masa kawowa

3 łyżki żelatyny

2 szklanki mleka

2 opakowania śnieżki

#łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 kostki czekolady

masa budyniowa

1 litr mleka

2 budynie z cukrem waniliowe

3 łyżki mąki wrocławskiej

1/2 szklanki cukru kryształu

3 żółtka

1/2 paczki migdałów zmielonych

1 masło

przygotowanie

Pierwsze robimy masę budyniową – wlewamy mleko do garnka, ok 2 szklanki z tego odlać i  do tego mleka dodajemy budynie, cukier, żółtka, mąkę i to roztrzepać żeby nie było grudek.

Pozostałe mleko gotujemy aż nam się zagotuje, wtedy wlewamy mleko z budyniem i gotujemy budyń, aż będzie gęsty, potem go odstawiamy żeby nam ostygł.

Jak będzie zimny ucieramy masło i dodajemy budyń a na końcu zmielone migdaly i mamy masę gotową.

teraz układamy warstwy ciastek

1 warstwa u mnie kakaowe oraz 1 połowa masy

2 warstwa ciastek kakaowych 2 połowa masy na to krakersy

pozostało nam zrobić masę kawową

wsypujemy 2 śnieżki, wlewamy 2 szklanki mleka i ubijamy mikserem aż będzie sztywna. Potem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i kawę rozpuszczoną w ciepłej wodzie, do tego jeszcze dodałam 4 kostki startej czekolady i wyłożyłam na krakersy

 

 

 

 

ozdabianie ciasta to już wedle upodobania czekoladą czy kokosem ,jest to ciasto zmodyfikowane a znajdziecie je:  http://smaki-katriny.blogspot.com/2016/09/ciasto-kawosz-z-kawowa-pianka-i-kremem.html

 

12 komentarzy Dodaj własny

  1. Dorota pisze:

    Masę kawową chętnie zamieniłabym na inną. Uwielbiam kawę, ale tylko w wersji płynnej.

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotka to już wszystko wedle upodobań ,ciasto jest łatwe i można modyfikować na wiele sposobów pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  2. Katarzyna pisze:

    Nie będę czekała z tym przepisem aż do świąt 😀

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Kasiu polecam bo ciasto szybko znika

      Polubienie

  3. Kasia K. pisze:

    Smacznie się zapowiada. 🙂 Szkoda, że u mnie w domu brakuje chętnych na ciasto.

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Zawsze można zmniejszyć proporcje

      Polubienie

  4. Marta pisze:

    Kusząca propozycja, Teresko!!!

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dokładnie tak ale warto Martusia

      Polubienie

  5. Bardzo apetyczne! 🙂 szkoda, że mam uczulenie na migdały

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Zawsze można dać jakiś zamienik pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  6. Pysznosci, akurat przepis dla mnie 🙂

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Edytko smaczne i szybko się robi

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s