Sernik z ricottą i bananami

dnia

Ricotta to włoski serek który otrzymuje się z zakwaszonej serwatki poprzez jej ponowne zagotowanie z mlekiem.Zawiera 5 razy więcej wapnia niż twaróg! 🙂

Przepis na spod do sernika znajdziecie na blogu w przepisie -sernik zebra który tutaj wykorzystałam

https://mojewyroby.wordpress.com/2018/02/17/zapraszm-was-na-sernik-sernik-zebra/

masa serowa

2 banany

sok z 1 cytryny

500 g serka ricotta

200 g jogurtu greckiego

4 duże jajka

2 łyżki cukru kryształu i jedna łyżka nutelli -ale to nie jest konieczne

2 łyżki skrobi kukurydzianej

przygotowanie

banany rozdrabniamy drobno i skrapiamy cytryną, dodajemy serek ricotta, jogurt i jajka miksujemy, na samym końcu dodajemy skrobia kukurydziane i mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy do tortownicy na spód pieczemy w piekarniku 18o stopni ok godziny

 

Reklamy

4 komentarze Dodaj własny

  1. Dorota pisze:

    Bardzo podoba mi się ten przepis. Z samej ricotty serniczka jeszcze nie robiłam.

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotka ja też pierwszy raz robiłam i jestem zadowolona ,tylko jak ktoś lubi bardziej sl,odki to proponuje dać więcej cukru pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  2. marcepanowy kącik pisze:

    Bardzo lubię smak bananów w cieście. Serniczka z nimi jeszcze nie próbowałam.

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Małgosiu mojej rodzince smakował i na wielkanoc go znów upiekę pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s