Hiszpańskie gniazdka karnawałowe -kuszące dla dzieci i dorosłych

dnia

Bardzo fajnie i szybko się robią bo gotowe ciasto wkładamy do szprycy i  kręcimy kółka na papierku ,zabawa dla dzieci fajna

składniki

1 szklanka wody zagotować z 100g masła

gdy się maslo roztopi dodać 200 g mąki i mieszamy aż masa będzie jednolita

odstawiamy aż masa będzie zimna

potem dodać 4 jajka i wymieszać mikserem, teraz przyciąć 6 kwadratów  z papieru do pieczenia, masę nabieramy do szprycy i kręcimy kółka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucamy papierem do góry, papierki potem same odchodzą i można zdiąć smażyć 2 stronę

ja  dodatkowo jeszcze polukrowałam białym lukrem ,czekoladowym i posypałam cukrem pudrem

przepis na lukier

150 g cukru pudru dodać łyżkę soku z cytryny i 1 białko utrzeć

do czekoladowej dajemy kakao ,ja dałam 1 łyżkę kakao 3 łyżki białego lukru  polecam fajna zabawa dla maluchów

 

 

 

 

 

 

Reklamy

16 komentarzy Dodaj własny

  1. Kasia K. pisze:

    Fajny przepis. Bardzo lubię eklerki i ptysie, ale nigdy jeszcze sama ciasta parzonego nie robiłam, więc przepis na pewno się przyda. 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Kasiu bardzo łatwy przepis polecam

      Polubienie

  2. Dorota pisze:

    Takie ptysiowe gniazdka. Lubię ciasto parzone. Zresztą, jakiego nie lubię???

    Polubienie

    1. mojewyroby pisze:

      Dorotka to tak jak ja każdy rodzaj ciasta lubię pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  3. marcepanowykacik pisze:

    Tereniu bardzo fajny pomysł z tymi papierkami. Pozdrawiam serdecznie 💛💚💙

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Małgosiu szczerze mówiąc to nam bardzo zasmakowały i zrobię je jeszcze raz pozdrawiam

      Polubienie

  4. koniecznie wypróbuję:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Polecam ,fajnie się to robi jeszcze polukrować pycha

      Polubienie

  5. Super gniazda i praktyczna porada z tymi papierkami.

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Ten przepis już miałam dawno od zeszłego roku tylko czasu brak na eksperymenty ,j a smażyłam na patelni dużej pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  6. Bardzo lubię pączki w takiej wersji, częściej je robię niż zwykłe 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  7. mojewyroby pisze:

    Dokładnie tak ,mniej pracy zajmują ,a nie są znów takie tuczące

    Polubienie

  8. dolcevitadolcevita pisze:

    Oj ten przepis to na pewno wyprobuje. Pycha 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. mojewyroby pisze:

      Domownikom tak smakowały że na tłusty czwartek znów zrobię ale zmasłem orzechowym pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s