Ostatnio znalazłam stary przepis na ciastka, więc zabrałam się za testowanie przepisu i tu poniżej macie fotki co mi z tego wyszło, ale już zdecydowałam że na święta je upiekę bardzo szybko się pieką ,są bez jajek.
składniki
3 łyżki masła lub margaryny
4 łyżki czekolady ze słoika nutella
1 mała lyzeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1 cukier waniliowy
to wszystko wyrabiamy na stolnicy i wykrawamy ciastka
(ja miałam akurat jedną blachę do pieczenia z tej porcji) ok 30 min się pieką.
składniki na masę budyniową
250ml mleka
1/4 szklanki cukru kryształu
750 gram masła
1 lyżka mąki tortowej i jeszcze tak na 2 łyżce tak na koniec troszkę mąki
1 łyżka mąki ziemniaczannej
z tego gotujemy budyń
połowę mleka zagotować z cukrem ,a 2 połowę rozmieszać z mąką. Jak się mleko zagotuje to dodajemy masa budyniowa.
i mieszamy aby się nie przypaliło ,jak jest gotowe zdejmujemy i czekamy aż będzie zimny budyń
potem masło ucieramy dodajemy budyń ,gdy masa gotowa składmy ciastka
ja wcześniej przygotowałam sobie miseczkę kokosu i miseczkę migdałów zmielonych.
ciastka smarujemy żeby się schodziły i jeszcze dodatkowo na obkoło smarujemy żeby obtoczyć np w migdalach i wyszła taka otoczka
mi wyszło 20 ciastek po złożeniu
Bardzo apetyczne ciasteczka 🙂 Zjadłabym 🙂
PolubieniePolubienie
Aniu ciasteczka znikły następnego dnia ,sątak pyszne pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Fajny pomysł 😛
PolubieniePolubienie
Dziękuje i polecam
PolubieniePolubienie
Szkoda Tereniu, że nie mogę się nimi poczęstować! A taką mam ochotę:)
PolubieniePolubienie
Dorotka bardzo chętnie bym cię nimi poczęstowała pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Pięknie wyglądają, są proste w przygotowaniu i na pewno przepyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu polecam
PolubieniePolubienie
Na święta jak znalazł!!!
PolubieniePolubienie
Dokładnie tak sprawdzałam nowy przepis akurat pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Super smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuje i polecam
PolubieniePolubienie