ciasto Budyniowiec które piekła moja córka

dnia

składniki ( 2x poza jajkiem)

150 g margaryny
cukier puder 50 g
mąka wrocławska 250 g
1 jajko

przygotowanie ciasta

wyrobić ciasto i podzielić na 2 porcje ,rozwałkować wyłożyć na blaszkę i piec 1 placek a potem 2 placek w dużej blaszce

masa budyniowa

1 margaryna

4 żóltka

budyń bananowy 2 opakowania

mąka wrocławska 2 łyżki
cukier kryształ 1 szklanka
mleko 1 litr

przygotowanie

z 1 litra mleka odlewamy szklankę mleka a resztę zagotować z margaryną ,cukrem kryształem

do odlanego mleka dodajemy 4 żółtka, mąkę, budyń i miksujemy na jednolitą masę

gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszamy aż będzie gęste żeby się nie przypaliło
jak już mamy gotowy budyń

to kolejność czynności składania ciasta:

na 1 ciasto wylewamy gorący budyń i nakładamy 2 ciasto.

dekoracja ciasta to 1 puszka masy krówkowej

teraz smarujemy ciasto i już mamy gotowe polecam

22522469_1474192835991461_264054710_o 22563664_1474192889324789_1629449445_o

14 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Marta pisze:

    Kolejne smakołyki nam zaserwowałaś, mniam 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Martuś muszę powiedzieć że ciasto szybko znikło

      Polubienie

  2. ~Ania pisze:

    Kusisz tymi pysznościami, oj kusisz 🙂 Rewelacyjne ciasto 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Dziękuje Aniu pozdrawiam serdecznie i częstuj się

      Polubienie

  3. ~Dorota pisze:

    Bardzo lubię ciasta budyniowe. Twoje wygląda niezwykle apetycznie:)

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Dorotka dziękuje praca córki

      Polubienie

  4. ~123456789 pisze:

    dlaczego 2 placek pieczemy na większej blaszce
    Składniki na ciasto robimy z podwójnej ilości składników

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Jak widać na zdięciu oba ciasta są upieczone w tej samej blaszce ,tylko trzeba piec 2 razy

      Co do składników to tak jak napisałaś ciasto robimy z podwójnej ilości ,a jak ciasto mamy już wyrobione tylko podzielić na 2 ciasta

      Polubienie

  5. ~Aneta pisze:

    Ile piec to ciasto i w ilu stopnoach ?

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Anetko ciasto pieczemy 170 stopniu ,ok30 do 40 min trzeba sprawdzać tak mniej wiecej każdy piekarnik inaczej piecze ja mam gaz a na prad też inaczej pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  6. Bardzo smacznie wygląda!

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Dziękuje ci i polecam

      Polubienie

  7. Budyń bananowy 🙂 Uwielbiam ! Ciekawy przepis…

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Alu dziękuje i polecam przepis

      Polubienie

Odpowiedz na ~123456789 Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s