ciasto z chałwą -przepis siostry Anastazji

dnia

ciasto może się wydawać pracochłonne ale w zupełności jest inaczej , wszystko oprócz polewy pieczemy za jednym zamachem

ciasto składniki na dużą blachę

7 jajek

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki amoniaku

1 łyżka kakao

wykonanie

margarynę utrzeć z cukrem dodając żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, amoniak. Ubić pianę z białek, wymieszać, z ciastem i podzielić ciasto na 2 części. Do jednej częsci dajemy kakao.Odstawiamy na bok.

teraz ciasto z kokosem składniki

4 białka

1/2 szklanki cukru kryształu

10 dag kokosu bialego

wykonanie

białka ubić dodać cukier i na końcu kokos, lekko wymieszać.

teraz przygotowanie dodatku do ciasta jabłka

1kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu

jabłka mąją być starte i odciśnięte

przygotowanie ciasta kolejność

Wykładamy na blaszkę ciasto kakaowe, na to wykładamy masę kokosową. Teraz dajemy jabłka i i na koniec posypujemy cynamonem i na to wylewamy ciasto białe.

teraz już wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st i piec 50 min

pozostało nam do zrobienia polewa po upieczeniu ciasta jak ostygnie

składniki na polewę

1/2 szklanki cukru kryształu

3-4 łyżki mleka

20 dag chalwy -dowolny smak

wykonanie polewy

mleko zagrzać z cukrem dodać pokruszoną chalwę i wymieszać na małym ogniu i polać ciasto

21624229_1579656595437300_1415617995_n 21641375_1579655898770703_1696345838_n

24 komentarze Dodaj własny

  1. ~Ania pisze:

    Kolejne pyszne ciasto, na które mam ochotę 🙂 Pycha 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Ciasto Aniu ma jesienne barwy ale jest pyszne mało pracy ale dużo do zapisywania pprzepisu ale warto pozdrawiam serdecznie mimo że niedziela deszczowa

      Polubienie

  2. ~Zuza pisze:

    wygląda genalnie!

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Zuza naprawdę szybko znika polecam

      Polubienie

  3. ~Marta pisze:

    Ależ ono apetyczne!!!

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Martuś i pysznie smakuje

      Polubienie

  4. ~Dorota pisze:

    Tereniu Kochana, toż to pyszności:)

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Dorotko ciasto ci polecam jest warte tej pracy pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  5. Z chałwą zjem wszystko co mi podadzą. Ciasto wygląda smakowicie.

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Aniu ja też bardzo lubię chałwę ,a ciasto polecam

      Polubienie

  6. ~Marcepanowy Kącik pisze:

    Tereniu bardzo lubię chałwę 🙂 Pyszny przepis i na pewno z niego skorzystam. Mam jedną książkę siostry Anastazji i jeszcze, ani jednego przepisu z niej nie robiłam. Pora to nadrobić.

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Małgosiu ,polecam ciasto sprawdzone i ocenione przez rodzinkę pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  7. ~Agnieszka pisze:

    Ciekawie i pysznie 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Agnieszko szybko znikło z talerza pozdrawiam

      Polubienie

  8. ~piegusek pisze:

    na pierwszy rzut oka rzeczywiście wydaje się pracochłonne ale po przeczytaniu przepisu potwierdzam że to mylące wrażenie! wspaniałe ciacho 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Piegusku ja też na początku myślałam że dużo pracy ,a jest wręcz odwrotnie pieczemy wszystko za jednym razem potem tylko polewa z chałwy

      Polubienie

    2. Teresa pisze:

      Polecam

      Polubienie

  9. Takie desery uwielbiam – mało pracy, niedrogie i przede wszystkim megasmaczne 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Paulinka polecam ciasto utrzymuje długo świeżość

      Polubienie

  10. ~Edyta pisze:

    Jeszcze nigdy nie pieklam z amoniakiem, bardzo jestem ciekawa tego przepisu. Chalwa to magiczny skladnik, ktory bardzo lubie 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Oj chałwa to mój ulubiony składnik ,a ciasto polecam smakowało wszystkim

      Polubienie

  11. Widać, że rozpływa się w ustach!

    Polubienie

  12. uwielbiam chałwę, przepis i ciasto wyglądają smakowicie, chyba wypróbuję 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Polecam bo akurat piekła go moja córka , ale przyznam że przepis i mnie zaskoczył bo wydawało mi się że dużo pracy a jest mało polecam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s