ciasto z jabłkami bez jajek

dnia

Jest to bardzo stary przepis z czasów jak cukier był na kartki itd. Ciasto nie wymaga dużo pracy i jest bardzo oszczędne, dawno tego ciasta nie piekłam a miałam ochotę na właśnie takie proste nie wymagające wiele pracy, a efekt zadowalający.  Jest to jedno z moich pierwszych ciast które kiedyś tam uczyłam się piec 🙂

składniki

1 1/2 szklanki cukru kryształu
1 1/2 szklanki mąki wrocławskiej
1 1/2 szklanki kaszy manny

1 kg jabłek ( zetrzeć na tarce)

kostka margaryny

Suche skladniki ( cukier,mąke i kasze) wieszać w misce na jednolitą masę i podzielić na 3 części. Następnie  przygotować tortownicę

kolejność

bierzemy 1 warstwę suchej masy wysypujemy na dno tortownicy

na to wykladamy część startych jabłek, jabłka można posypać cynamonem jak ktoś lubi.

teraz wysypujemy 2 warstwę suchej masy i znów jabłka, następnie 3 ostatnia warstwa zasypujemy jabłka.

Margarynę cieniutko kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. tak aby cały  był pokryty plasterkami.

potem wkładamy do ciepłego piekarnika i pieczemy w temp 170 st

19551281_1453631171373177_1400743118_n 19622408_1453631284706499_1264461255_n

Reklamy

8 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Ania pisze:

    Znam to ciasto pod nazwą szarlotka sypana – miałam nawet na ,, starym blogu” przepis, ale chcąc dać lepsze zdjęcie muszę ponownie zrobić, no i na to już mi nie starcza czasu 🙂 Pyszne ciasto 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Aniu to ciasto robiłam z pamięci bo zeszyt mi się gdzieś zapodział z tymi przepisami kiedy zaczełam zbierać przepisy łącznie z tym / więc faktycznie ciasto tak się nazywa tylko ja sobie nie mogłam przypomnieć / teraz mnie olśniło no cóż czasem tak bywa pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  2. ~Marta pisze:

    Jestem zwolenniczką takich starych przepisów, super!!!

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Martuś cieszę się że jesteś zwoleniczką takich ciast / zakładam tutaj coś w rodzaju książki kucharskiej więc i stare przepisy też się będą pojawiać pozdrawiam cię

      Polubienie

  3. ~Elżbieta pisze:

    Znakomicie też smakuje z budyniem i jabłkami.

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      witaj Elu z budyniem jeszcze nie próbowałam ale pomyśle o tym pozdrawiam serdecznie

      Polubienie

  4. Uwielbiam tą szarlotkę! Koniecznie z dużą ilością cynamonu ^_^

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Zakochana Babeczka muszę przyznać żze bardzo dawno jej nie piekłam a teraz tymm bardziej smakuje lepiej i przypomina mi dziecinstwo ale warto ją piec czy eksperymentować z przepisem jest naprawdę super pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s